De ziekte van Marburg is een hemorragische koorts, die veel overeenkomsten vertoont met ebola. Het is een zeer besmettelijke, vaak dodelijke infectieziekte, die echter niet vaak wordt vastgesteld. Toch is begin augustus een man in het West-Afrikaanse land Guinee aan de ziekte overleden, zo meldde wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het gaat om het eerste bekende geval van de ziekte in West-Afrika.
Marburg is een ziekte die in het beginstadium moeilijk vast te stellen is, omdat de symptomen ervan sterk overeenkomen met die van andere tropische koortsachtige aandoeningen. De ziekte manifesteert zich met plotselinge koortsaanvallen, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. Later kunnen die worden gevolgd door symptomen als overgeven, diarree, huiduitslag, nier- en leverstoornissen en zowel inwendige als uitwendige bloedingen. Die hebben vaak de dood tot gevolg. Tegen Marburg bestaat geen vaccin en geen medicijn.
De ziekte van Marburg is zoals zo veel tropische infectieziekten een zoönose, een ziekte die wordt overgebracht van dieren op mensen. De ziekte is genoemd naar de gelijknamige universiteitsstad in de Duitse deelstaat Hessen. In 1967 werden daar laboratoriummedewerkers ziek na contact met besmette apen die uit Oeganda waren ingevoerd.
Marburg is een relatief zeldzame virusziekte, die vooral voorkomt in Oost-Afrika. De laatste keer dat er zich een uitbraak voordeed was in Oeganda in 2017. Voor zover bekend is het enige Nederlandse slachtoffer van de ziekte een vrouw die in 2008 een vakantie in datzelfde land had doorgebracht en daar besmet was geraakt.
Hoe gevaarlijk, besmettelijk en fataal ebola en Marburg ook zijn: een echt groot gevaar voor de wereldgezondheid vormen deze tropische bloedkoortsen niet, en al helemaal niet in de mate waarin COVID-19 en HIV dat doen. De reden daarvoor is simpel: de virussen werken te snel en zijn te dodelijk. Een besmette gastheer overlijdt vaak al heel snel, voordat er veel anderen besmet zijn geraakt. Zonder gastheercellen kan een virus zich niet voortplanten. Ziektes als COVID-19 en HIV doen er veel langer over om hun gastheer uit te schakelen en in die tussentijd kan het virus zich ongestoord verspreiden.
Meer informatie
Lees een bulletin van de WHO over de recente Marburg-uitbraak in Guinee.