Een nieuw vaccin tegen malaria wordt sinds deze week door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aanbevolen om kinderen in Afrika in te enten. Het besluit van de WHO volgt op de resultaten van een pilotstudie die sinds 2019 in Ghana, Kenia en Malawi plaatsvindt en waarbij meer dan 800.000 kinderen gevaccineerd zijn.
De directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus spreekt van een historisch moment. “Dit lang verwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, voor de jeugdgezondheid en voor malariabestrijding. Dankzij dit vaccin kunnen we, naast bestaande preventiemethoden, tienduizenden jonge levens per jaar redden.” In sub-Sahara Afrika vormt malaria een grote bedreiging voor met name jonge kinderen. Jaarlijks overlijden meer dan 260.000 kinderen jonger dan 5 aan malaria.
Aan het RTS,S malariavaccin is 30 jaar gewerkt door farmaceut GlaxoSmithKline (GSK), onder meer ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. De WHO beveelt aan dat het vaccin wordt toegediend aan kinderen in gebieden met een matig tot hoog risico op een malariabesmetting. Het vaccin wordt toegediend in vier entingen bij kinderen vanaf 5 maanden oud.
De aanbeveling is het gevolg van inzichten die gedurende de afgelopen 2 jaar verworven zijn in vaccinatiecampagnes in Ghana, Kenia en Malawi. Vastgesteld werd dat het RTS,S vaccin ervoor zorgt dat meer mensen toegang krijgen tot malariapreventie. Het bleek dat veel kinderen geen met insecticide geïmpregneerd muskietennet over hun bed hebben, en dat juist deze groep sterk gebaat is bij het vaccin. Ook is het bijwerkingenprofiel gunstig en zijn er weinig ernstige bijwerkingen geconstateerd na meer dan 2,3 miljoen inentingen. Dankzij de vaccinaties nam het aantal ernstige malariagevallen onder jonge kinderen ook af met 30%.
De volgende stappen op weg naar grootscheepse vaccinaties van kinderen is het vinden van financiering, en voor nationale regeringen om te beslissen of zij tot een vaccinatiecampagne bereid zijn.
Meer informatie