Liggen voedingsstoffen en geneesmiddelen meer in elkaars verlengde dan we denken? En kunnen voedingsstoffen een geneeskrachtige werking hebben? Ja, zeggen onderzoekers van Universiteit Utrecht. Farmacologen analyseerden ruim 200 onderzoeken naar voedingsmiddelen en constateren dat verrassend veel voedingsstoffen een vergelijkbare werking hebben als medicijnen. Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om veel gerichter diëten te ontwikkelen die bepaalde aandoeningen tegengaan of voorkomen.
Voor hun onderzoek werden meer dan 200 bestaande studies over de manier waarop bestanddelen uit onze voeding inwerken op cellen in het lichaam tegen het licht gehouden. De aandacht van de onderzoekers ging vooral uit naar de wijze waarop voedingsstoffen zich binden aan cellen en vervolgens reacties van het afweersysteem beïnvloeden.
Die werkwijze verschilt niet veel van hoe medicijnen opereren. Ook die bevatten vaak stoffen die zich specifiek binden aan receptoren van bepaalde cellen. Dat roept vervolgens een anti-inflammatoire reactie op. De onderzoekers zien dat sommige voedingsstoffen zich heel gericht kunnen hechten aan specifieke receptoren van specifieke cellen, net zoals geneesmiddelen.
Op basis van de analyse van de ruim 200 studies maakten de Utrechtse onderzoekers een inventaris van 15 soorten celreceptoren en de voedingsstoffen die daarop aangrijpen. Dat resulteerde in een zeer uitvoerig overzicht van tientallen voedingsstoffen, de receptoren waarop zij aangrijpen en de immuunreacties die ze daardoor teweeg brengen.
De nieuwe inzichten kunnen leiden tot specifieke diëten die op maat zijn gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan. Door te identificeren welke immuunreactie gaande is bij een ziekte wordt ook duidelijk welke celreceptoren verantwoordelijk zijn, en welke voedingsstoffen inwerken op die celreceptoren.
Referentie
Meldingen