Oostenrijks bedrijf werkt samen met farmareus Sanofi aan eerste acnevaccin

december 2021 Farmanieuws Willem van Altena

Het Oostenrijkse farmabedrijf Origimm werkt al enige tijd aan een vaccin tegen acne vulgaris. Onlangs heeft de Franse farma-multinational Sanofi besloten om Origimm over te nemen en meer vaart te zetten achter de ontwikkeling en marketing van vaccinkandidaat ORI-001. Het zou het eerste vaccin zijn ter voorkoming van acne. ORI-001 is gebaseerd op recombinant eiwitten, en sinds enkele maanden zijn de eerste klinische studies met het kandidaat-vaccin gaande.

Origimm legt zich specifiek toe op immuunregulatie van het huid microbioom. Acne –‘puistjes’- is een veel voorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes). Origimms vaccin is bedoeld om het immuunsysteem te versterken zodat de groei van P. acnes op de huid afgeremd wordt en daarmee ook het vermogen van de bacterie om de celwand van de poriën te beschadigen. Het zijn die beschadigingen die voor blijvende littekens kunnen zorgen. Het vaccin ORI-001 kan mogelijk zowel therapeutisch als immuuntherapie als profylactisch ingezet worden.

Andere vaccinkandidaten

Sanofi maakte recent ook bekend dat er nog 10 vaccinkandidaten in de pijplijn zitten, en rond 2025 op de markt zouden kunnen verschijnen als alle testen en klinische studies goed verlopen. Daaronder bevinden zich 6 mRNA-vaccins, die onder meer ingezet kunnen worden tegen chlamydia en het al genoemde acne.

Griepvaccin

In september 2021 maakte Sanofi nog bekend te stoppen met de ontwikkeling van een mRNA vaccin tegen corona, omdat de markt voor die vaccins feitelijk al verzadigd was door Pfizer/BioNTech en Moderna. In plaats daarvan verlegde Sanofi de focus naar een mRNA griepvaccin, dat in vroege studies veelbelovende resultaten liet zien. In de eerste helft van 2022 wordt waarschijnlijk gestart met klinische testen rond een monovalent vaccin (dat werkzaam is tegen een enkele griepvariant) en later dat jaar wordt een quadrivalent vaccin uitgetest. In 2023 zouden dan fase III studies van start kunnen gaan.