Zeven gezonde redenen om vaker komkommer te eten

mei 2022 Beter Leven Willem van Altena

Komkommertijd. Het is een woord dat wordt gebruikt om een slappe tijd in het nieuws aan te duiden. Als in de zomer de groentewinkel vol komkommers ligt, dan is er kennelijk weinig nieuws te melden. Toch zijn de komkommers zelf best nieuwswaardig. Ze zijn veel gezonder dan de meeste mensen denken. Hier volgen zeven gezonde eigenschappen van komkommers.

1: Waterbommetjes

Komkommers bestaan voor 97% uit water, en water is essentieel voor alle processen van het menselijk lichaam, van de hersenwerking tot de spijsvertering. Een gemiddelde volwassene heeft dagelijks zo’n 3 liter water nodig, en daarvan komt een kwart via voeding binnen. Komkommers dragen daar een flink steentje aan bij. Goed idee dus om komkommers als snackgroente te nuttigen, of standaard bij elke maaltijd wat plakken komkommer te eten.

2: Slankmakers

Komkommers bevatten nauwelijks koolhydraten of calorieën: een half pond bevat ongeveer 15 calorieën, en dat is evenveel als in 5 pinda’s. Als je dus je maag vult met komkommers in plaats van met ander voedsel, dan helpt dat als je wat gewicht wilt verliezen.

3: Voedzaam

Denk niet dat een groente die voor 95% uit water bestaat en amper calorieën bevat niet voedzaam is! Komkommers zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.

4: Bloedsuiker

Onderzoek bij dieren lijkt erop te wijzen dat komkommers een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel kunnen hebben. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is leidt dat tot een verhoogde aanwezigheid van reactieve zuurstofcomponenten (ROC), en die kunnen cellen beschadigen. In dierproeven werd gezien dat ratten die meer komkommer –met name de schil!- aten minder ROC aanmaakten. Of dat bij mensen ook zo werkt wordt nog onderzocht.

5: Antioxidanten

We hebben zuurstof hard nodig, maar een keerzijde van de medaille is dat zuurstof het verouderingsproces in de hand werkt. Antioxidanten zijn chemische stofjes die helpen om de cellen te beschermen tegen dit proces, en vooral tegen de zogeheten ‘vrije radicalen’. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen berokkenen aan cellen en weefsels. Komkommers zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten, zoals lignanen, tritrpenen en flavonoiden. Deze stoffen hebben ook een ontstekingsremmende werking.

6: Hartvriendelijk

Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.

7: Goed voor de stoelgang

Dankzij het vele water dat komkommers bevatten hebben ze een gunstig effect op de stoelgang. Een voldoende vochtinname voorkomt verstopping en krampen. Komkommers bevatten voedingsvezels die dat effect vergroten. Daarnaast zorgt het eten van gezond caloriearm voedsel als komkommers simpelweg dat er minder plaats is voor ongezondere keuzes, en dat helpt de spijsvertering ook.

Komkommerweetjes

  • Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt!
  • Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast. Ze houden niet van kou: temperaturen onder nul veranderen je komkommer tot moes.
  • Als je een komkommer in plasticfolie verpakt blijft hij langer goed.

Meer informatie

Bezoek de website van het Voedingscentrum