Twee vaccins kunnen binnenkort zorgen voor forse afname van RSV-infecties bij baby’s

april 2023 Geneesmiddelen Willem van Altena

Het respiratoir syncytieel virus (RS-virus of RSV) is wereldwijd na malaria de grootste doodsoorzaak bij zuigelingen. En ook voor kwetsbare ouderen vormt het virus een bedreiging. Maar twee vaccins kunnen daar verandering in brengen, hebben onderzoekers van UMC Utrecht vastgesteld. De wetenschappelijke tijdschriften Lancet Infectious Diseases en New England Journal of Medicine besteden beide aandacht aan dit onderzoek. Ook in Nederland worden jaarlijks tot wel 200 baby’s op de intensive care opgenomen na een RSV-infectie. Een op de 56 pasgeborenen belandt vanwege het RS-virus in het ziekenhuis.

Via de placenta

Het gaat om twee vaccins. Het eerste, dat op de markt wordt gebracht door Pfizer, wordt toegediend aan de zwangere vrouw, waarna de antistoffen die de moeder produceert via de placenta naar de baby worden overgedragen. Op die manier zijn baby’s in hun eerste drie kwetsbare maanden goed beschermd tegen het RS-virus. Het vaccin is nog niet officieel goedgekeurd door het Europees Medicijnen Agentschap, maar verwacht wordt dat dat in 2024 gebeurt. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft bovendien de rechten van dit vaccin gekocht en wil het gaan produceren voor en in ontwikkelingslanden, waar verreweg de meeste slachtoffertjes vallen.

Pasgeborenen

Het andere vaccin, gemaakt door AstraZeneca en Sanofi, is specifiek bedoeld voor pasgeborenen. Dat werd eind vorig jaar al in de Europese Unie geregistreerd. Beide vaccins zijn uitvoerig getest en gelden als bijzonder veilig, en bieden voor ongeveer 80% bescherming. Het is dus niet zo dat RSV-infecties voorgoed uitgebannen worden, en kinderen kunnen nog steeds ziek worden, maar zolang dat niet in het eerste, kwetsbare levensjaar gebeurt blijven symptomen meestal beperkt tot die van een stevige verkoudheid.

Referentie

Mazur NI, Terstappen J, Baral R, Bont L et al. Respiratory syncytial virus prevention within reach: the vaccine and monoclonal antibody landscape. Lancet Infect Dis. 2023 Jan;23(1):e2-e21. doi: 10.1016/S1473-3099(22)00291-2. Epub 2022 Aug 8. PMID: 35952703; PMCID: PMC9896921.