Het aantal diagnoses voor gonorroe neemt hand over hand toe. In 2023 was er onder mensen die zich lieten testen een grote stijging in het aantal besmettingen vergeleken met het jaar ervoor. Maar liefst 31% meer positieve diagnoses werden gesteld, terwijl het aantal over 2022 zelfs 33% hoger lag dan in het jaar daarvoor. De stijging is het grootst bij vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM. Daarin publiceert het RIVM elk half jaar de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. Deze cijfers komen van de Centra Seksuele Gezondheid (CSG).
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Nesseria gonorrhoeae. De bacterie kan bij mannen zorgen voor infecties van de urinebuis (een ‘druiper’), endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen kan de bacterie zorgen voor infecties van de urinebuis, endeldarm, keel, baarmoederhals en eileiders.
Vorig jaar werd bij meer dan 13.800 mensen gonorroe vastgesteld na een test bij een Centrum Seksuele Gezondheid, en dat waren er 31% meer dan in 2022. Gonorroe komt verreweg het vaakst voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM’s), maar de laatste jaren is er wel sprake van een sterke toename bij jonge vrouwen en jonge heteroseksuele mannen.
De stijging is vooral opvallend bij jonge vrouwen en heteroseksuele mannen. Het gaat dan met name om mensen met een hoog opleidingsniveau, zonder migratieachtergrond. In 2023 nam het aantal gonorroediagnoses bij vrouwen toe met maar liefst 78% ten opzichte van 2022 (van 1.458 naar 2.598) en bij heteroseksuele mannen met 51% (van 666 naar 1.007). Het gonorroe vindpercentage (het aantal diagnoses gedeeld door het aantal testen) steeg bij vrouwen van 2,3% naar 4,1%. Bij heteroseksuele mannen ging het vindpercentage van 2,4% naar 3,5%.
Uit de thermometer seksuele gezondheid van het RIVM blijkt verder dat het aantal soa-consulten bij de CSG’s in Nederland in 2023 is toegenomen met 5%. Het aantal chlamydia-diagnoses nam licht af sinds 2022, het aantal hiv(humaan immunodeficientievirus)-infecties bleef stabiel en het aantal syfilisdiagnoses steeg met 8% ten opzichte van 2022.
Bron