Aantal nieuwe monkeypox-besmettingen vlakt af, vaccinaties bij doelgroep in volle gang

september 2022 Beter Leven Willem van Altena

De vaccinaties tegen monkeypox (voorheen ook bekend als apenpokken) zijn al een poosje in volle gang, en het RIVM meldt dat er ruim 10.000 prikken gezet zijn. Dat komt neer op ongeveer een derde van de doelgroep die op dit moment voor vaccinatie tegen monkeypox in aanmerking komt. Verreweg de meeste besmettingen vinden plaats bij mannen die seks hebben met mannen (MSM), en dan vooral in Amsterdam, waar ook de meeste inentingen gegeven werden. Op 7 september stond de teller voor het aantal besmettingen op 1197. Daarvan werden meer dan de helft vastgesteld in Amsterdam. Ter vergelijking: in heel Noord-Nederland zijn in dezelfde periode slechts 24 infecties geregistreerd.

Uitnodiging

Om tegen monkeypox ingeënt te worden moeten mensen eerst daartoe uitgenodigd worden door de GGD. Het gaat dan om MSM, die al bij de GGD bekend staan omdat ze meedoen aan een PrEP-programma. PrEP staat voor pre-exposure profylaxis, het is een dagelijkse antivirale pil die de kans op een besmetting met het hiv-virus vrijwel uitsluit.

In mei werd de eerste persoon met monkeypox in Nederland gemeld. Hierna nam het aantal snel toe met een piek in juli. Daarna nam het aantal dagelijkse meldingen af. Inmiddels lijkt er sprake van een stabilisatie. Ook wereldwijd lijkt er in sommige landen sprake te zijn van een afvlakking, ondanks dat er dagelijks nog veel mensen besmet raken.

Geen SOA

Hoewel monkeypox nadrukkelijk geen SOA is raken verreweg de meeste mensen besmet door seks (96%), waarbij 92% van de positief geteste personen een of meerdere losse partners had. Meer dan 4 op de 10 personen had groepsseks. Vooral MSM raakten besmet (98%), maar ook heteromannen en vrouwen kregen monkeypox.

Het vaccin dat wordt gebruikt is het vaccin tegen klassieke pokken. Het is echter niet helemaal zeker of het in dezelfde mate tegen monkeypox beschermt omdat daar nog geen onderzoeksdata over bekend zijn. Het wordt dan ook aangeraden om bij mogelijke klachten bij jezelf of je sekspartner een test te laten doen, zelfs als je al gevaccineerd bent. Totdat de uitslag bekend is is intiem contact niet aan te raden.

Meer informatie

Bezoek de infopagina van het RIVM voor de laatste stand van zaken