TvI - jaargang 19, nummer 4, november 2024
dr. A.M. Vollaard , dr. J.J.A. van Kampen , dr. K.E. Veldkamp , dr. P.M. Ellerbroek , dr. J.A. Severin , dr. A.M.L. Oude Lashof , dr. M. Knoester , prof. dr. M.P. Grobusch , prof. dr. L.G. Visser , prof. dr. C.P. Rovers
Virale hemorragische koortsen (VHK) zijn virusziekten met een hoog sterftecijfer. Bij vooral de filovirusinfecties (ebola- en marburgvirus) en lassakoorts is er risico op mens-op-mensoverdracht. Dat is de reden dat voor VHK-patiënten een infrastructuur in Nederland is ingericht, zodat verwijzing en opname veilig en effectief kan gebeuren. Deze infrastructuur kan ook bij de introductie van nieuwe, zeldzame infecties (‘high-consequence infectious diseases’) in Nederland nodig zijn. Tot voor kort waren er weinig behandelopties bij VHK, maar er is veel onderzoek gaande op het gebied van behandeling van deze infecties en van preventie door middel van vaccinatie. Met name voor infecties veroorzaakt door Zaïre-ebolavirus is er vooruitgang geboekt: in de Verenigde Staten zijn nu geregistreerde behandelopties met twee verschillende monoklonale antistoffen. Uit de onderzoeken bleek geen overtuigend bewijs dat de antivirale middelen remdesivir en favipiravir overlevingswinst bij ebolavirusziekte geven. Voor andere VHK is dat mogelijk wel het geval; dit wordt besproken in het artikel. Daarnaast zijn twee vaccins (rVSVΔG-ZEBOV-GP en de combinatie van Ad26. ZEBOV met MVA-BN-Filo) geregistreerd in Europa. De behandel- en vaccinontwikkelingen worden in dit artikel samengevat en de implicaties voor het gebruik ervan bij behandeling, preventie en post-expositieprofylaxe in Nederland worden verhelderd, inclusief eventuele mogelijkheden tot toegang.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(4):137–45)
Lees verderTvI - jaargang 15, nummer 4, augustus 2020
drs. D.A.T. Hanssen , dr. W.C. van der Zwet , dr. A.M.L. Oude Lashof
Endocarditis is een ziektebeeld met een hoge mortaliteit en morbiditeit. Staphylococcus aureus en vergroenende streptokokken zijn samen verantwoordelijk voor de meerderheid van de gevallen met endocarditis. Dit artikel bespreekt een patiënt met een endocarditis op basis van een verwekker die relatief weinig voorkomt: Aerococcus urinae.
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(4):149-52)
TvI - jaargang 13, nummer 5, oktober 2018
dr. A.M.L. Oude Lashof , namens de SWAB-richtlijn commissie Invasieve Schimmelinfecties*
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(5):161-4)
Lees verderTvI - jaargang 11, nummer 4, september 2016
dr. A.M.L. Oude Lashof
Op 23 juni 2016 vond het 2e MINC symposium van 2016 plaats in Maastricht met ditmaal het onderwerp tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het Maastricht Infectieziekten Centrum (MINC) is in 2004 opgericht met als doel de kennis op het gebied van infectieziekten te verbreden en te verdiepen en deze kennis uit te dragen. Het MINC is een multidisciplinair initiatief waarin vertegenwoordigers van de disciplines Infectiologie, Medische Microbiologie, Intensive Care, Huisartsgeneeskunde en GGD de organisatie op zich nemen. Door een multidisciplinaire aanpak wordt ernaar gestreefd om de diverse aspecten die van belang zijn voor de kennis van infectieziekten aan de orde te laten komen. Op deze manier zijn de symposia interessant voor zowel de huisarts als de GGD-arts als de medisch specialist.
(Tijdschr Infect 2016;11(4):144-6)
Lees verderTvI - jaargang 7, nummer 5, oktober 2012
dr. G.J. Jaspers , dr. A.M.L. Oude Lashof , dr. G.Th.J. van Well
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.