TvI - jaargang 19, nummer 2, mei 2024
drs. C. Oldenburg
Een reis naar het buitenland vergt de nodige voorbereiding, onder andere op medisch gebied. Zo is het voor reizen naar sommige landen verstandig dat men zich preventief laat vaccineren tegen bepaalde infecties. Bij ‘exotische’ bestemmingen is dat gemeengoed, maar bij bestemmingen dichter bij huis lang niet altijd. Met een toenemend aantal gevallen is teken-encefalitis, veroorzaakt door het ‘tick-borne encephalitis virus’ (TBEV), een groter wordende risicofactor voor reizigers binnen Europa. Dr. Bram Goorhuis, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC, is van mening dat collega’s hier nog te weinig rekening mee houden.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(2):51–2)
Lees verderTvI - jaargang 18, nummer 1, maart 2023
drs. C. Oldenburg
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(1):4–7)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 6, december 2022
drs. C. Oldenburg
Sinds oktober 2021 is het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) de organisatie voor de ontwikkeling van richtlijnen infectiepreventie. Prof. dr. Andreas Voss, (arts-microbioloog, afdelingshoofd Medische Microbiologie en Infectiepreventie aan het UMCG en hoogleraar transmurale en translationele infectiepreventie aan de Rijksuniversiteit Groningen) is namens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) bij het SRI betrokken als voorzitter van het Coördinatie- en Uitvoeringsorgaan (C&U). In die hoedanigheid stuurt hij samen met het team het werk van het SRI aan. Voor het Tijdschrift voor Infectieziekten legt hij uit hoe het SRI te werk gaat en wat deze organisatie anders maakt ten opzichte van de voormalige Werkgroep Infectiepreventie (WIP).
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(6):205–7)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 5, oktober 2022
drs. C. Oldenburg
Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de Nederlandse overheid besloten tot de oprichting van de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Het is de bedoeling dat de LFI bij toekomstige pandemieën de landelijke aansturing en opschaling van de medisch-operationele processen van de infectieziektebestrijding op zich gaat nemen. Drs. Oebele Tolsma, kwartiermaker van de LFI, licht toe wat de taken van de LFI worden en hoe deze zich verhouden tot de huidige landelijke aanpak van infectieziektebestrijding
drs. Oebele Tolsma kwartiermaker Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(5):165–7)
Lees verderTvI - volume 17, nummer 2, april 2022
drs. C. Oldenburg
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(2):43–4)
In 2020 is het project #aware.hiv gestart; het hoofdproject in de PhD van arts-onderzoeker Carlijn Jordans (afdeling Infectieziekten, Erasmus MC). In de eerste lijn wordt het project gesponsord door het Aidsfonds en in de tweede lijn door de Federatie Medisch Specialisten. Het project draait om het opsporen van personen die nog niet weten dat ze hiv hebben en moet het stigma rond hiv doorbreken.
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 1, maart 2022
drs. C. Oldenburg
Dagelijks worden in de Nederlandse ziekenhuizen allerlei gegevens verzameld. In potentie kunnen deze data klinisch relevante vragen beantwoorden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een student of (arts-)onderzoeker met de data aan slag gaat, maar Daniel Vijlbrief (neonatoloog, UMC Utrecht) is van mening dat er meer mogelijk is. Met behulp van big data en kunstmatige intelligentie werkt hij aan een model dat sepsis moet kunnen voorspellen bij te vroeg geboren kinderen op de neonatale intensivecareafdeling.
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(1):3–6)
Lees verderTvI - jaargang 16, nummer 4, september 2021
drs. C. Oldenburg
Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar hoopt dr. Charlie Obihara (kinderarts-kinderinfectioloog/immunoloog, ETZ, Tilburg) online te kunnen gaan met zijn geesteskind Medifoor. Medifoor, dat wordt gesponsord door diverse fondsen, geeft uitleg over ziektebeelden door middel van zogeheten ‘mediforen’ (medische metaforen). Door middel van illustraties vertellen de mediforen wat er in het lichaam gebeurt bij een bepaalde aandoening, zoals een longontsteking. Op die manier willen Obihara en de rest van het team achter Medifoor de communicatie tussen arts en patiënt verbeteren.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(4):117-20)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.