Articles

De opmars van scabiës: een overzicht

TvI - jaargang 17, nummer 6, december 2022

dr. N. Rbia , dr. M. Grijsen , drs. M.C. Trompenaars , dr. E. Fanoy , drs. R. Joosten , drs. C.L.M. van Hees

SAMENVATTING

Scabiës (schurft) is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabiei (var. hominis). Scabiës is de laatste jaren in opmars in Nederland, voornamelijk onder jongeren en studenten. Het meest kenmerkende symptoom van scabiës is hevige jeuk, die met name ’s nachts aanwezig is. De klassieke vorm presenteert zich met een polymorf beeld van papels, papulopustels/vesikels, erythemateuze noduli/nodi, crustae, gangetjes en krabeffecten. De voorkeurslocaties zijn gebieden met een dun stratum corneum. In dit overzichtsartikel worden epidemiologie, symptomen, pathogenese en transmissie, differentiaaldiagnose, diagnostiek en behandeling besproken.

(TIJDSCHR INFECT 2022;17(6):208–16)

Lees verder

Epinieuws

TvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018

dr. E. Fanoy

Lees verder

Epinieuws

TvI - jaargang 12, nummer 5, oktober 2017

dr. E. Fanoy

Lees verder

Epinieuws

TvI - jaargang 12, nummer 3, juni 2017

dr. E. Fanoy

Lees verder

Botulisme bij een Poolse arbeider in Zeist

TvI - jaargang 12, nummer 3, juni 2017

drs. A.D. Hintaran , dr. D.M.O. Pruissen , dr. A.J Stam , Ir, dr. M.E. Engelsma , dr. L.E. Jansen , dr. E. Fanoy , dr. M.G.J. Koene

SAMENVATTING

In maart 2016 werd er bij een GGD melding gemaakt van een man opgenomen met botulisme. Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door toxines van de bacterie Clostridium botulinum. Het klinisch beeld van de patiënt bestond uit progressieve neurologische uitval met ook zwakte van de ademhalingsspieren. Er werd serum opgestuurd ter diagnostiek naar botulinetoxinen. De testresultaten waren positief voor toxine type B en de patiënt kreeg antitoxinen toegediend. Er werd bronopsporing uitgevoerd aan de hand van een voedselanamnese. De patiënt was van Poolse afkomst en woonde pas kort in Nederland. Er waren geen restanten meer van het voedsel dat hij heeft gegeten voordat hij symptomen kreeg. Uit de anamnese bleken zijn maaltijden te bestaan uit diepvriesproducten uit Nederland en uit Polen afkomstige gefermenteerde vleeswaren en groenten. Aangezien het thuis fermenteren van voedsel een traditie is in Polen heeft het nuttigen van onjuist gefermenteerde producten in Polen vaker geleid tot botulisme. Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie zijn ook in andere landen vaker botulisme gevallen gerapporteerd, gerelateerd aan de consumptie van gefermenteerd voedsel door Polen.

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(3):84-7)

Lees verder