TvI - jaargang 12, nummer 4, september 2017
dr. M.S. Corcoran , dr. M.E. Ariens , dr. I.H.M. van Loo , dr. G.Th.J. van Well
Diarree is een veelvoorkomende klacht bij kinderen. Vaak is dit het gevolg van een virale gastro-enteritis. Het inzetten van virale moleculaire diagnostiek bij kinderen met diarree wordt afgeraden, aangezien de ziekte vaak een mild beloop heeft en zelflimiterend is. Toch kunnen zich in de praktijk belangrijke redenen voordoen, met betrekking tot behandeling of hygiënemaatregelen, om wél te testen. Moleculaire technieken, zoals ‘real-time polymerase chain reaction’ worden steeds vaker gebruikt voor virale diagnostiek, gezien de toegenomen sensitiviteit ten opzichte van conventionele technieken. Studies wijzen uit dat dit echter ook leidt tot detectie van virussen in feces van asymptomatische kinderen en detectie van multipele virussen wat interpretatie bij zieke kinderen bemoeilijkt. Indien er gekozen wordt voor virale diagnostiek, dient er rekening gehouden te worden met het feit dat een positieve uitslag van de ‘real-time polymerase chain reaction’ niet altijd correleert met de etiologie van de ziekte. Wij stellen voor dat de Cycle threshold waarde dan kan helpen bij de klinische interpretatie van de uitslag.
(TIJDSCHR INFECT 2017;12(4):118-22)
Lees verderTvI - jaargang 8, nummer 5, oktober 2013
dr. K.J. van Aerde , dr. F.A.P. Horuz-Engels , dr. C.M.L. van Dael , dr. G.Th.J. van Well
In 2010 bracht de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde de multidisciplinaire Richtlijn Urineweginfecties bij kinderen uit. In 2013 is de standaard Urineweginfecties van het Nederlands Huisartsen Genootschap gepubliceerd. Beide richtlijnen geven antwoord op de klinische vragen die leven bij behandelaars, onder andere hoe urine voor diagnostiek afgenomen moet worden en hoe de behandeling en follow-up van urineweginfecties er uit moet zien. In dit artikel geven wij een overzicht van deze vragen en een korte samenvatting van de antwoorden. De richtlijnen lijken redelijk op elkaar aan te sluiten. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen, die hieronder besproken worden.
(Tijdschr Infect 2013;8(5):155-159)
Lees verderTvI - jaargang 7, nummer 6, december 2012
dr. G.Th.J. van Well
Op 18 juni 2012 promoveerde dr. G.Th.J. van Well, kinderarts-infectioloog/immunoloog in het Maastricht UMC+ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het proefschrift getiteld ‘Innate immune responses in (myco) bacterial meningitis’. Het onderzoek werd verricht onder begeleiding van de promotoren prof. dr. A.M. van Furth (kinderarts-infectioloog/immunoloog in het VU medisch centrum te Amsterdam), prof. dr. J.J. Roord (hoogleraar Kindergeneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam) en de copromotor prof. dr. S.A. Morré (immunogeneticus in het VU medisch centrum en directeur van het instituut voor Public Health Genomics van de Universiteit van Maastricht). Hieronder zijn de belangrijkste bevindingen beschreven.
(Tijdschr Infect 2012;7:222-6)
Lees verderTvI - jaargang 7, nummer 5, oktober 2012
dr. G.J. Jaspers , dr. A.M.L. Oude Lashof , dr. G.Th.J. van Well
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.