TvI - jaargang 16, nummer 1, februari 2021
prof. dr. H.J.C. de Vries
Lepra is de oudste gedocumenteerde ziekte die tot op de dag van vandaag niet is geëlimineerd en nog onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt. Lepra is een typische spectrumziekte, waaraan fascinerende immunologische mechanismen ten grondslag liggen die slechts ten dele zijn ontrafeld. Lepra is met gedegen dermatologisch en neurologisch onderzoek te diagnosticeren, indien nodig met aanvulling van histopathologisch onderzoek. De ziekte is goed te behandelen met ‘multidrug therapy’ die langdurig (6 of 12 maanden) moet worden gegeven. In Nederland is lepra zeldzaam en wordt om die reden vaak (te) laat gediagnosticeerd, met blijvende neurologische schade tot gevolg. Men moet bedacht zijn op lepra bij patiënten uit gebieden waar de ziekte endemisch is en met huidafwijkingen waarin gevoelsstoornissen bestaan en/of met onbegrepen neuropathie. Vanwege het spectrum aan manifestaties en de complicaties die samenhangen met de behandeling, is consultering van een academische dermatologische afdeling met specifieke expertise (Amsterdam UMC en Erasmus MC) geadviseerd bij een verdenking op lepra.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(1):3-11)
TvI - jaargang 15, nummer 3, juni 2020
dr. J.M. van Hattem , dr. T.J.C. Langeveld , dr. S.M. Bruisten , drs. M. Kolader , prof. dr. M.P. Grobusch , prof. dr. H.J.C. de Vries , dr. G.J. de Bree
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(3):123-5)
Lees verderTvI - jaargang 15, nummer 1, februari 2020
drs. C.J. de Jonge , dr. A.A. Hogewoning , prof. dr. H.J.C. de Vries
Een 36-jarige man van Japanse afkomst presenteerde zich op het huidinfectiespreekuur met een sinds 2 jaar bestaande, progressieve, geïndureerde, circumferentiële plaque met purulente nodi en ulcera rondom een fors oedemateuze rechterenkel. De PCR verricht op het huidbiopt was positief voor Mycobacterium tuberculosis. Een röntgenfoto van de thorax toonde geen aanwijzingen voor pulmonale tuberculose. Onder de werkdiagnose lupus vulgaris werd in overleg met de infectioloog gestart met empirische behandeling, bestaande uit isoniazide, rifampicine, pyrazinamide en ethambutol. Na enkele weken waren de huidafwijkingen minder pijnlijk, vlakker en leek de uitbreiding te zijn gestopt. Lupus vulgaris is zeer zeldzaam in de westerse wereld. Indien onbehandeld, kan de aandoening zich ontwikkelen tot een chronische, progressieve variant van cutane tuberculose.(TIJDSCHR INFECT 2020;15(1):22-5)
Lees verderTvI - jaargang 14, nummer 3, juni 2019
prof. dr. H.J.C. de Vries , dr. A.P. van Dam , namens de werkgroep Seksueel overdraagbare aandoeningen
(TIJDSCHR INFECT 2019;14(3):109-10)
Lees verderTvI - jaargang 13, nummer 6, december 2018
prof. dr. H.J.C. de Vries , dr. R.D.M. Steenbergen
Bij hiv-positieve vrouwen is het cervixcarcinoom een van de meest voorkomende vormen van kanker. Er is echter nog weinig bekend over het effect van antiretrovirale therapie op een humaan-papillomavirusinfectie en cervicale laesies bij deze patiëntengroep. Kelly et al. presenteerden in The Lancet HIV een meta-analyse naar het effect van antiretrovirale therapie op hoog-risico humaan-papillomavirusgeïnduceerde cervicale laesies bij hiv-positieve vrouwen. In hetzelfde nummer van The Lancet HIV verscheen van de hand van De Vries en Steenbergen een commentaar op het artikel van Kelly en collega’s. Hieronder volgt een bewerking van beide artikelen.
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(6):186-91)
Lees verderTvI - jaargang 12, nummer 6, december 2017
prof. dr. H.J.C. de Vries , dr. A.P. van Dam , namens de werkgroep Seksueel overdraagbare aandoeningen
TvI - jaargang 11, nummer 6, december 2016
dr. E. Hoornenborg , prof. dr. H.J.C. de Vries , dr. M. F. Schim van der Loeff , U. Davidovich , dr. R.A. Achterbergh , M. Prins , namens AMPrEP in het H-TEAM
Ondanks diverse inspanningen en ontwikkelingen is er geen evidente daling in het aantal nieuwe hiv-infecties dat jaarlijks wordt gediagnosticeerd in Nederland. Pre-expositieprofylaxe, mits correct gebruikt, is zeer effectief om hiv-transmissie te voorkomen, zoals recent werd aangetoond voor dagelijks gebruik (PROUD-studie) en intermitterend gebruik (IPERGAY-studie). Naast voordelen voor het individu, heeft pre-expositieprofylaxe ook een positief effect op de publieke gezondheid doordat hiv-transmissie wordt voorkomen. Pre-expositieprofylaxe is veilig en tot nu toe is er geen toename van het aantal soa’s bij de gebruikers ervan gezien. Pre-expositieprofylaxe wordt nog niet vergoed in Nederland, en of de toepassing van pre-expositieprofylaxe kosteneffectief is, is sterk afhankelijk van de prijs.
(Tijdschr Infect 2016;11(6):191-7)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.