TvI - jaargang 19, nummer 3, september 2024
dr. I.N. Vlasveld
Dit is een journalscan van het artikel “Oral versus intravenous antibiotica treatment of moderate-tosevere community acquired pneumonia: a propensity scored matched study” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(3):125–6)
Lees verderTvI - jaargang 18, nummer 3, september 2023
drs. A.L.J. van Delft , dr. I.N. Vlasveld
Nocardiose is een ziektebeeld met uiteenlopende presentaties. Het wordt in het algemeen beschouwd als een opportunistische infectie, maar meer dan eenderde van de patiënten is immuuncompetent. Herkenning van de ziekte is moeilijk door het gevarieerde klinisch beeld, de diversiteit aan radiologische afwijkingen en de langzame groei. Nocardiose kan bestaan uit een pulmonale, cutane of gedissemineerde vorm. Dit artikel beschrijft een 27-jarige, gezonde monteur van landbouwwerktuigen met een gedissemineerde nocardiose. De diagnose werd gesteld door een positieve kweek met Nocardia paucivorans op een psoas-abces nadat hij een paar maanden daarvoor een langdurig en gecompliceerd beloop van een pneumonie had gehad. Hij werd succesvol behandeld met een langdurige behandeling met cotrimoxazol.
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(3):103–7)
Lees verderTvI - jaargang 16, nummer 4, september 2021
dr. I.N. Vlasveld
(TIJDSCHR INFECT 2021:16(4):147)
Lees verderTvI - jaargang 13, nummer 4, september 2018
dr. I.N. Vlasveld
Een kathetergerelateerde bacteriëmie is een ernstige complicatie bij patiënten met een hematologische maligniteit. Ondanks bestaande preventieve maatregelen is er nog ruimte voor het verder terugdringen van de incidentie van een kathetergerelateerde bacteriëmie Dit artikel rapporteert over een historisch gecontroleerde cohortstudie met een 5 dagen durend topicaal decontaminatieregime bij hematologische patiënten met een centraalveneuze lijn. Het gebruik van topicale decontaminatie gaf significante verbetering van het aantal kathetergerelateerde bacteriëmieën en ging gepaard met een verbeterde lijninfectievrije overleving ten opzichte van de controlegroep waarbij alleen de standaard preventieve, hygiënische maatregelen werden genomen.
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(4):126-127)
Lees verderTvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018
dr. I.N. Vlasveld
Zeer krachtige en neutraliserende anti-hiv-1-antilichamen (bNAbs) kunnen de schadelijke effecten van een acute hiv-infectie mitigeren en daarmee op lange termijn het klinische beloop gunstig beïnvloeden, middels suppressie van de viremie en door het boosten van de humorale afweer. Nishimura et al. tonen met een apen/humaan hiv-model (SHIV) aan dat vroege behandeling met bNAbs kan leiden tot zeer lage waardes van viremie en langdurige controle van het virus door het induceren van T-celimmuniteit. De groep resusapen die werd behandeld met bNAbs werd vergeleken met een controlegroep van 3 resusapen die geen bNAbs kregen, maar behandeld werden met cART. De resusapen die mucosaal (n=6) of intraveneus (n=7) met SHIVAD8-EO waren geïnfecteerd ontvingen eenmalig een 2 weken durend regime met een combinatie van bNAbs (3BNC117 en 10–1074). De plasmaviremie was ondetecteerbaar gedurende 56 tot 177 dagen, afhankelijk van de bNAb-halfwaardetijd in vivo. Bij 6 van de 13 behandelde resusapen werd de virale ‘load’ ondetecteerbaar na een aanvankelijke virale ‘rebound’; de SHIV-controller-resusapen. Vier andere resusapen hadden gedurende 2 jaar lang behoud van hun CD4+ cellen en een erg lage virale ‘load’. Infusie van een T-celdepleterend anti-CD8β-antilichaam leidde tot een afname van het aantal CD8+ cellen en een snelle terugkeer van de viremie bij de SHIV-controller-resusapen. Daarentegen hadden alle resusapen die gedurende 15 weken werden behandeld met antiretrovirale therapie, gestart 3 dagen na de infectie, een persisterende virale ‘rebound’ na het staken van de therapie. Passieve immunotherapie tijdens een acute SHIV-infectie verschilt derhalve van cART in die zin dat bNAbs in staat zijn een krachtige CD8+ T-celrespons te induceren met langdurige virale suppressie tot gevolg.
(TIJDSCHR INFECT 2018:13(2):34-40)
Lees verderTvI - jaargang 13, nummer 1, maart 2018
dr. I.N. Vlasveld , drs. H. Scheper
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(1):23)
Lees verderTvI - jaargang 10, nummer 5, oktober 2015
dr. I.N. Vlasveld , dr. G. van Oijen , dr., ing. E. Schippers
(Tijdschr Infect 2015;10(5):157)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.