Articles

‘Multisystem inflammatory syndrome’ bij kinderen met COVID-19

TvI - jaargang 15, nummer SPECIAL, september 2020

drs. S.L. Wanders , drs. L.H.P.M. Filippini , drs. B.R. Rebel , drs. N. Ketharanathan , dr. S. Kamphuis , drs. J.W. Wieringa

SAMENVATTING

Infecties met SARS-CoV-2 verlopen bij kinderen over het algemeen mild. Dit artikel bespreekt een 11-jarige jongen die zich presenteerde met ‘multisystem inflammatory syndrome’ geassocieerd met COVID-19. Dit is een ernstig inflammatoir ziektebeeld dat gepaard kan gaan met circulatoire, respiratoire en renale insufficiëntie, en overeenkomsten kan vertonen met de ziekte van Kawasaki. Het klinisch beeld, aanvullende diagnostiek en behandeling worden in dit artikel beschreven. Herkenning van het ziektebeeld is van belang om adequate behandeling tijdig in te zetten en de klinische uitkomst te verbeteren.
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(COVID-19-SPECIAL):30-6)

Lees verder

Zes maanden valganciclovir voor congenitale cytomegalovirusinfectie?

TvI - jaargang 11, nummer 2, april 2016

drs. J.W. Wieringa , F.A.J. Schornagel , dr. J.L.A.N. Murk , dr. A.C.T.M. Vossen

Samenvatting

In de studie van Kimberlin et al werd geen significant verschil gevonden tussen het gehoor van neonaten (‘best-ear’-analyse) met een symptomatische congenitale cytomegalovirusinfectie die zes weken of zes maanden behandeld waren met valganciclovir. Er werd een bescheiden, maar significant verschil gevonden ten voordele van de zes maanden behandelde groep met betrekking tot het gehoor van het totaal aantal oren (‘total-ear’-analyse) bij 12 en 24 maanden. Ons advies blijft om neonaten met een klinisch evidente congenitale cytomegalovirusinfectie met afwijkingen in het centrale zenuwstelsel gedurende zes weken te behandelen met valganciclovir ter voorkoming van (progressie van) gehoorverlies. In individuele gevallen kan langere behandeling overwogen worden in overleg met een expert en ouders.

(Tijdschr Infect 2016;11(2):52-6)

Lees verder

Hyperimmunoglobulinen in de zwangerschap ter preventie en/of behandeling van congenitale cytomegalovirusinfecties

TvI - jaargang 9, nummer 4, augustus 2014

drs. J.W. Wieringa , dr. J.J.C. de Vries , dr. C. Van Oppen , dr. J.L.A Murk

Samenvatting

Congenitale infecties met cytomegalovirus vormen een belangrijk medisch probleem. In de afgelopen tien jaar zijn studies verschenen die aangeven dat de uitkomst voor het kind gunstig beïnvloed wordt wanneer zwangere vrouwen met een cytomegalovirusinfectie specifieke antistoffen (cytomegalovirus hyperimmunoglobulinen) ontvangen. Toediening van immunoglobulinen zou verticale transmissie en complicaties door cytomegalovirus voorkómen. De conclusies van deze studies hebben ertoe geleid dat in enkele landen primaire cytomegalovirusinfecties tijdens de zwangerschap actief opgespoord en behandeld worden. In dit overzichtsartikel bespreken wij de beschikbare literatuur over de behandeling met cytomegalovirus hyperimmunoglobulinen. Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat behandeling met cytomegalovirus hyperimmunoglobulinen effectief is. Aanvullende studies zijn nodig om definitieve conclusies over de effectiviteit van behandeling te kunnen trekken.

(Tijdschr Infect 2014;9(4):97-104)

Lees verder