Articles

Nirsevimab ter preventie van ziekenhuisopname door RSV bij pasgeborenen

TvI - jaargang 19, nummer 2, mei 2024

dr. V. Bekker , dr. M.A. van Houten

Dit is een journalscan van het artikel “Nirsevimab for prevention of hospitalizations due to RSV in infants. ” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(2):80–1)

Lees verder

Atypische presentatie van een virusinfectie bij een kind: niet alles is SARS-CoV-2

TvI - jaargang 16, nummer 1, februari 2021

drs. N. Rensen , dr. M.A. van Houten , drs. T.E. Peros

SAMENVATTING

Een 16-jarig meisje werd opgenomen wegens dehydratie bij persisterende misselijkheid, braken, diarree en koorts. Bij lichamelijk onderzoek werd een mild gedehydreerde patiënte gezien met een pijnlijke, maar soepele buik en een opvallende tonsillitis. Nader aanvullend onderzoek toonde gestoorde leverwaarden, hematologische afwijkingen, een splenomegalie en een verdikte galblaaswand. Ondanks dat sprake was van adequate circulatie, waren er wel aanwijzingen voor myocarddysfunctie met een verhoogde waarde voor NT-proBNP. Vanwege de ontwikkelingen rondom SARS-CoV-2 bij kinderen werd mede aan de (aan SARS-CoV-2 gerelateerde) diagnose ‘multisystem inflammatory syndrome in children’ gedacht. De PCR voor SARS–CoV-2 en serologisch onderzoek naar SARS-CoV-2 waren beide negatief en er was geen contact geweest met een bevestigde SARS-CoV-2-patiënt. Uiteindelijk waren de resultaten van een PCR en serologisch onderzoek positief voor Epstein-Barr-virus (EBV), wat wees op een actieve EBV-infectie. Deze casus toont het belang aan van een open blik ten tijde van een pandemie, naast kennis van atypische presentaties van een EBV-infectie bij kinderen.

(TIJDSCHR INFECT 2021;16(1):22-6)

Lees verder

Geen antistoffen bij milde klachten bij COVID-19: gezinscasusserie

TvI - jaargang 15, nummer SPECIAL, september 2020

drs. R.P. Zuurbier , dr. B.L. Herpers , dr. M.A. van Houten

SAMENVATTING

De rol van kinderen binnen de COVID-19-pandemie blijft onduidelijk. Dit artikel bespreekt casus van 5 jonge gezinnen, waarvan ten minste 1 gezinslid positief was getest op SARS-CoV-2. Alle gezinsleden hebben een uitgebreid dagboek over hun klachten ingevuld en zijn na infectie op antistoffen getest. Hierbij werd een variërend ziektebeloop gezien met bij kinderen doorgaans mildere en korter durende klachten. Ouders bleken vaker de indexpatiënt, waarbij ook de transmissie vaker naar volwassen gezinsleden plaatsvond. Antistoffen werden vaker gevonden bij volwassenen en bij een ernstiger ziektebeloop, waarbij sprake was van koorts.
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(COVID-19-SPECIAL):21-7)

Lees verder