Articles

Acute hepatitis door hantavirusinfectie: een zeldzame klinische presentatie

TvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018

L.C. van Loon , dr. M.E. Haverkort , dr. D.J. Hetem , F.I. de Korte

SAMENVATTING

In dit artikel wordt een 20-jarige vrouw beschreven met koorts, acute nierinsufficiëntie en hepatitis veroorzaakt door infectie met hantavirus, serotype Dobrava. Dit serotype valt onder de hantaanachtigen en veroorzaakt hemorragische koorts met nierinsufficiëntie. Een acute hepatitis is hierbij slechts incidenteel beschreven. De patiënte herstelde volledig.

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(2):50-4)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018

Y. de Jong , C.L. Jansen , A.E. Muller , dr. M.E. Haverkort

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(2):58)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 9, nummer 4, augustus 2014

dr. M.E. Haverkort , dr. R.M. Vodegel , dr. J.J.C. van der Meij , dr. A.H. Brandenburg

(Tijdschr Infect 2014;9(4):116-7)

Lees verder

Uw Diagnose?

TvI - jaargang 8, nummer 2, april 2013

dr. S. Koopman , dr. S. Surie , dr. M.E. Haverkort

(Tijdschr Infect 2013;8:63)

Lees verder

Intracellulaire accumulatie van tenofovir-difosfaat bij een hiv-geïnfecteerde patiënt met het syndroom van Fanconi en osteomalacie; casereport en review van de literatuur.

TvI - jaargang 7, nummer 4, augustus 2012

dr. M.E. Haverkort , dr. B.W. van der Spek , dr. P.T.A.M. Lips , dr. W.A.T. Slieker , dr. W. Bronsveld , dr. R. ter Heine , dr. A.D.R. Huitema

Samenvatting

Dit artikel presenteert een hiv-geïnfecteerde patiënt met tenofovir disoproxil fumaraatgeïnduceerd fanconi-syndroom en osteomalacie. Gelijktijdig trad een nucleos(t)ide reverse transcriptaseremmer gerelateerde CD4-celdaling op. Sequentieel gemeten intracellulaire tenofovir-difosfaatspiegels waren extreem hoog, terwijl de plasma tenofovirspiegel slechts licht gestegen was. In dit artikel worden verschillende factoren besproken, die kunnen bijdragen aan tenofovir-gerelateerde renale tubulaire disfunctie.

(Tijdschr Infect 2012;7:120-6)

Lees verder

EBV-geassocieerde myelitis transversa bij een 16-jarig meisje

TvI - jaargang 7, nummer 2, april 2012

dr. M.E. Haverkort , dr. J. Killestein , dr. A.M. Simoons-Smit , dr. J.M. Middeldorp , dr. M.J. Hazewinkel , dr. F.H.M. Spaander , dr. R. ten Houten

Samenvatting

Een 16-jarig meisje ontwikkelde het klinische beeld van een myelitis transversa, waarop zij werd behandeld met een hoge dosering methylprednisolon. Een week na presentatie kreeg zij koorts, keelpijn, lymfadenopathie en huiduitslag en werd de klinische diagnose acute epstein-barrvirus-infectie bevestigd en vervolgd met behulp van serologie en PCR-onderzoek van plasma en liquor. Daar het neurologische ziektebeeld progressief was, leidend tot een complete tetraparese, werd zij aanvullend behandeld met achtereenvolgens aciclovir, ganciclovir, plasmaferese en rituximab, waarop slechts geringe verbetering volgde. De epstein-barrvirus-plasma virale load was positief, maar laag op de tweede ziektedag en steeg na initiatie van corticosteroïden tot waarden boven de 105 kopieën/ml. Bij een dergelijke epstein-barrvirus-gerelateerde myelitis transversa gaan de neurologische symptomen vooraf aan de klassieke verschijnselen van een epstein-barrvirus-infectie, waardoor het stellen van de diagnose wordt bemoeilijkt. Er bestaat tot op heden geen ‘evidence based’ behandeling voor het ziektebeeld. De keuze van de therapie is gebaseerd op de veronderstelling dat met name de inflammatoire reactie de neurologische schade veroorzaakt. In dat kader lijkt het belangrijk zo snel mogelijk immuunsuppressieve therapie te starten. Deze patiënte toonde echter nauwelijks verbetering op T-cel suppressieve therapie in de vorm van methylprednisolon noch op de, echter pas vijf weken later gestarte, B-celremmer rituximab. Het is theoretisch waarschijnlijk dat (-maar in de praktijk onbekend of-) het eerder starten van B-cel suppressieve therapie betere resultaten geeft.

(Tijdschr Infect 2012;7:66-72)

Lees verder