TvI - jaargang 16, nummer 1, februari 2021
drs. F.A. Berger , dr. S.P. de Wilde , dr. H.A. Crommelin , dr. P.C.A.M. Buijtels , dr. J.E. Nagtegaal , dr. E. Jong
Intraveneuze antimicrobiële therapie in de thuissituatie (‘outpatient parenteral antimicrobial therapy’: OPAT) wordt in toenemende mate toegepast. Gebleken is dat OPAT effectief en veilig is, tot een kortere opnameduur leidt en de kwaliteit van leven bevordert. Ten behoeve van de kwaliteitsbewaking van het gebruik van antimicrobiële middelen, heeft het A-team van het Meander Medisch Centrum (bestaande uit een ziekenhuisapotheker, arts-microbioloog en internist-infectioloog) gedurende een periode alle patiënten gevolgd die met langdurige antimicrobiële therapie thuis zijn (uit)behandeld. Uit de resultaten bleek dat het advies van het A-team in 12% van de gevallen afweek van de gegeven behandeling. In de meeste gevallen ging het hierbij om de inzet van intraveneus toegediende smalspectrumantibiotica, in plaats van de gekozen breedspectrumantibiotica. Bij 90% van de patiënten was een arts–microbioloog of internist-infectioloog betrokken. In 5% van deze gevallen werd het advies niet opgevolgd. Op basis van de verkregen resultaten zal bij elke OPAT-aanvraag worden nagegaan of een arts–microbioloog of internist-infectioloog betrokken is. Het advies is om vervolgonderzoek te richten op de mogelijkheid voor OPAT bij meer patiënten, bijvoorbeeld die met een lange opnameduur, en om tevens uitkomstmaten op het gebied van klinische winst, winst op het gebied van kwaliteit van leven en economische aspecten mee te nemen.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(1):12-7)
Lees verderTvI - jaargang 15, nummer 3, juni 2020
drs. A.L.J. Verhulst , L. van Berkel , dr. P.C.A.M. Buijtels , dr. R.H.T. Nijhuis , dr. E. Jong
Een 54-jarige man werd opgenomen met koorts zonder focus. De anamnese werd uitgebreid herhaald vanwege een atypisch beloop met onder andere pijn op de borst imponerend als van cardiale origine, een verdenking op meningitis, uitblijvend herstel ondanks breedspectrumantibiotica en een persisterend onbekende focus ondanks aanvullend onderzoek. Nieuwe gegevens over contact met vogels leidden ertoe dat opnieuw gerichte diagnostiek werd ingezet naar Chlamydia psittaci, ondanks een eerdere negatieve PCR op materiaal van een keeluitstrijk. De PCR op sputum was positief voor Chlamydia psittaci en na een adequate antibioticabehandeling trad volledig herstel op. Deze casus toont onder andere het belang aan van het herhalen van de anamnese bij onbegrepen infecties. Ook laat het de toegevoegde waarde zien van PCR-diagnostiek op atypische verwekkers van pneumonie met materiaal uit de lagere luchtwegen in plaats van een keeluitstrijk.
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(3):111-5)
TvI - jaargang 11, nummer 2, april 2016
dr. C.A.J.J. Jaspers , dr. J.E. Nagtegaal , J.L.W. Pot , dr. P.C.A.M. Buijtels
Door de aanwezigheid van een functionerend ‘Antimicrobial Stewardship’-programma en een Antibioticateam wordt het antibioticabeleid ziekenhuisbreed bewaakt. Het gebruik van ‘clinical rules’ (klinische beslisregels) en telefonische feedback leidde bij bijna 40% van de patiënten tot een interventie in het antibioticagebruik in de periode 1 maart tot 1 september 2015.
(Tijdschr Infect 2016;11(2):57-60)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.