TvI - jaargang 18, nummer 2, mei 2023
drs. I.C.M. Koopmans , drs. R.N. Löwik , dr. E. Buitenwerf , dr. P.H.P. Groeneveld
Teken-encefalitis is een virale infectie die kan ontstaan na een tekenbeet of het drinken van ongepasteuriseerde melk van geïnfecteerde zoogdieren. Het komt voor van West-Europa tot aan de oostkust van Japan. Het virus infecteert de dendritische cellen in de huid en migreert naar de lymfeklieren, waar het lymfocyten en macrofagen infecteert. Dit veroorzaakt algehele malaise, koorts en spierpijn. Het ziektebeloop is typisch bifasisch, waarbij in de tweede fase neurologische klachten (zoals een meningitis of encefalitis) kunnen ontstaan door infectie van de zenuwcellen. De ziekte is zelflimiterend. Een specifieke behandeling is niet beschikbaar, maar de ziekte kan wel voorkomen worden door middel van vaccinatie. Dit artikel bespreekt de casus van een 69-jarige vrouw met teken-encefalitis na een vakantie in Zweden.
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(2):57–60)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 6, december 2022
drs. C. Veldman , dr. A.J.J. Lammers , dr. J.W. Bouwhuis , dr. W.A. Christoffers , dr. G.H.J. Wagenvoort , dr. A.M. Hoogland , dr. J. van Ingen , dr. S. Kuipers , dr. P.H.P. Groeneveld
Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:
Een 74-jarige vrouw presenteerde zich op de afdeling Spoedeisende Hulp in verband met algehele malaise, vermoeidheid en koorts. In de voorgeschiedenis was zij bekend met diabetes mellitus, hyperthyroïdie, chronische nierinsufficiëntie en sarcoïdose met zowel pulmonale als cardiale betrokkenheid.
Wat is uw diagnose?
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(6):237–9)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 1, maart 2022
dr. P.H.P. Groeneveld
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(1):34)
Lees verderTvI - jaargang 16, nummer 6, december 2021
drs. M. Bensink , dr. S.M. Mourad , drs. A.C. Dutman , drs. C. Oliveira dos Santos , dr. P.H.P. Groeneveld
Een 36-jarige, gezonde zwangere presenteerde zich met dyspnoe en sepsis zonder duidelijke focus. Onder verdenking van een COVID-19-infectie werd zij opgenomen in een tertiair centrum. Ondanks behandeling verslechterde het klinisch beeld van de patiënte snel, waarop besloten werd om bij een zwangerschapstermijn van 29+6 weken een sectio te verrichten. PCR-onderzoek op een vaginaal monster toonde een infectie aan met Chlamydia abortus: een bacterie die onder zoogdieren voorkomt en met name miskramen bij schapen en geiten veroorzaakt. De patiënte woonde op een schapenboerderij; de casus speelde zich af tijdens het lammerseizoen. Een sepsis op basis van een C. abortus bij zwangeren kan fulminant verlopen, maar is gelukkig zeldzaam.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(6):223–8)
Lees verderTvI - jaargang 14, nummer special, oktober 2019
Drs. L. Fillekes , drs. N.S. van der Veen , dr. S.B. Debast , dr. P.H.P. Groeneveld
Een luchtweginfectie met het influenzavirus kan ook bij immuuncompetente patiënten een gecompliceerd beloop hebben. Een belangrijke oorzaak voor een fulminante pneumonie bij influenza is een superinfectie met een schimmel: in het bijzonder Aspergillus. Dit artikel bespreekt 2 casus waarin een influenza-infectie bij immuuncompetente patiënten werd gecompliceerd door een superinfectie met een Aspergillus-species. Daarnaast worden mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling nader toegelicht. In het geval van een fulminant beloop bij een infectie met het influenzavirus is het advies om adequate diagnostiek in te zetten, in de vorm van een serum en een broncho-alveolaire lavage op galactomannan, ter controle op een Aspergillus-infectie. Bij een zeer ernstig beloop, waarbij opname op de afdeling Intensive Care noodzakelijk is, wordt in de SWAB-richtlijn Invasieve schimmelinfecties geadviseerd om een empirische behandeling te starten met een combinatie van 2 antimycotica. Dit is gebaseerd op de landelijke toename van azolenresistentie bij A. fumigatus.
Lees verderTvI - jaargang 14, nummer 5, oktober 2019
S. ten Barge , dr. P.H.P. Groeneveld
Een meningokokkensepsis of -meningitis is een ernstige ziekte die gepaard gaat met een hoge mortaliteit. Dit artikel beschrijft de ziektegeschiedenis van een 86-jarige vrouw die werd opgenomen met koorts en dysartrie. Gedurende de opname bleek sprake van een faryngitis met bloedkweken die onverwacht positief waren voor Neisseria meningitidis. De behandeling bestond uit benzylpenicilline per continue toediening. De patiënte herstelde volledig. Nader onderzoek leerde dat de verwekker een serogroep W-meningokok was, een variant die sinds 2015 in Nederland een toenemende incidentie kent en zich relatief vaak atypisch presenteert. Vertraging in de herkenning en behandeling, in combinatie met het soms ernstige ziektebeloop, dragen mogelijk bij aan het relatief hoge sterftecijfer. Kennis van de epidemiologie, pathofysiologie en symptomatologie van N. meningitidis serogroep W is daarom belangrijk.
TvI - jaargang 13, nummer 3, juni 2018
drs. A.J. Damman , dr. S. Debast , dr. H. Vennema , dr. P.H.P. Groeneveld
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(3):92)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.