Articles

Ebola en andere virale hemorragische koortsen: de stand van zaken van behandeling en vaccinatie

TvI - jaargang 19, nummer 4, november 2024

dr. A.M. Vollaard , dr. J.J.A. van Kampen , dr. K.E. Veldkamp , dr. P.M. Ellerbroek , dr. J.A. Severin , dr. A.M.L. Oude Lashof , dr. M. Knoester , prof. dr. M.P. Grobusch , prof. dr. L.G. Visser , prof. dr. C.P. Rovers

SAMENVATTING

Virale hemorragische koortsen (VHK) zijn virusziekten met een hoog sterftecijfer. Bij vooral de filovirusinfecties (ebola- en marburgvirus) en lassakoorts is er risico op mens-op-mensoverdracht. Dat is de reden dat voor VHK-patiënten een infrastructuur in Nederland is ingericht, zodat verwijzing en opname veilig en effectief kan gebeuren. Deze infrastructuur kan ook bij de introductie van nieuwe, zeldzame infecties (‘high-consequence infectious diseases’) in Nederland nodig zijn. Tot voor kort waren er weinig behandelopties bij VHK, maar er is veel onderzoek gaande op het gebied van behandeling van deze infecties en van preventie door middel van vaccinatie. Met name voor infecties veroorzaakt door Zaïre-ebolavirus is er vooruitgang geboekt: in de Verenigde Staten zijn nu geregistreerde behandelopties met twee verschillende monoklonale antistoffen. Uit de onderzoeken bleek geen overtuigend bewijs dat de antivirale middelen remdesivir en favipiravir overlevingswinst bij ebolavirusziekte geven. Voor andere VHK is dat mogelijk wel het geval; dit wordt besproken in het artikel. Daarnaast zijn twee vaccins (rVSVΔG-ZEBOV-GP en de combinatie van Ad26. ZEBOV met MVA-BN-Filo) geregistreerd in Europa. De behandel- en vaccinontwikkelingen worden in dit artikel samengevat en de implicaties voor het gebruik ervan bij behandeling, preventie en post-expositieprofylaxe in Nederland worden verhelderd, inclusief eventuele mogelijkheden tot toegang.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(4):137–45)

Lees verder

Viscerale leishmaniasis in een niet-endemisch gebied

TvI - jaargang 9, nummer 6, december 2014

dr. M.R. Ramos , dr. J.E. Arends , dr. S. Munster , dr. P.M. Ellerbroek , prof. dr. A.I. Hoepelman

Samenvatting

In endemische gebieden is viscerale leishmaniasis een bekende oorzaak van koorts van onbekende origine. Maar ook in niet-endemische gebieden dient bij patienten die recent of langer geleden een endemisch gebied bezocht hebben hieraan gedacht te worden. Wij beschrijven een 48-jarige man met een voorgeschiedenis van een coloncarcinoom waarvoor resectie, chemo- en radiotherapie, die zich presenteerde met sinds een jaar bestaande koorts. Op verdenking van een abdominaal abces na eerdere buikoperatie, werd hij met antibiotica behandeld, zonder resultaat. Naast koorts was er sprake van pancytopenie en splenomegalie. Bij uitgebreide reisanamnese bleek dat patient een huis had in Spanje. Een revisie van een beenmergbiopt dat reeds maanden tevoren was genomen, toonde Leishmania-parasieten. Patient werd succesvol behandeld met liposomaal amfotericine-B wat leidde tot volledig genezing.

(Tijdschr Infect 2014;9(6):182-6)

Lees verder