Articles

Een gecompliceerd beloop van een influenza-infectie als gevolg van een superinfectie met

TvI - jaargang 14, nummer special, oktober 2019

Drs. L. Fillekes , drs. N.S. van der Veen , dr. S.B. Debast , dr. P.H.P. Groeneveld

SAMENVATTING

Een luchtweginfectie met het influenzavirus kan ook bij immuuncompetente patiënten een gecompliceerd beloop hebben. Een belangrijke oorzaak voor een fulminante pneumonie bij influenza is een superinfectie met een schimmel: in het bijzonder Aspergillus. Dit artikel bespreekt 2 casus waarin een influenza-infectie bij immuuncompetente patiënten werd gecompliceerd door een superinfectie met een Aspergillus-species. Daarnaast worden mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling nader toegelicht. In het geval van een fulminant beloop bij een infectie met het influenzavirus is het advies om adequate diagnostiek in te zetten, in de vorm van een serum en een broncho-alveolaire lavage op galactomannan, ter controle op een Aspergillus-infectie. Bij een zeer ernstig beloop, waarbij opname op de afdeling Intensive Care noodzakelijk is, wordt in de SWAB-richtlijn Invasieve schimmelinfecties geadviseerd om een empirische behandeling te starten met een combinatie van 2 antimycotica. Dit is gebaseerd op de landelijke toename van azolenresistentie bij A. fumigatus.

Lees verder

Serratia marcescens op een neonatale intensivecareafdeling: het belang van regionale samenwerking

TvI - jaargang 13, nummer 4, september 2018

drs. K.A. Bergman , dr. M. Lokate , dr. E.J. d’Haens , dr. R.L.J. Winter , dr. S.B. Debast , ir. M.I. van den Bos , dr. J.W.A. Rossen , prof. dr. A.W. Friedrich , dr. L.H. Schölvinck

SAMENVATTING

Late-onset sepsis bij (premature) neonaten kan worden veroorzaakt door Serratia marcescens. Uitbraken worden regelmatig beschreven. In de periode van augustus tot december 2014 veroorzaakte een Serratia marcescens-stam zonder verworven resistentiekenmerken een uitbraak op een neonatale intensivecareafdeling. Door overplaatsing van patiënten vond regionale verspreiding plaats. Dit vormt een risico bij centralisatie van zorg en hoog complexe zorg. Goede communicatie en regionale samenwerking zijn hierbij uit het oogpunt van infectiepreventie onontbeerlijk.

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(4):110-114)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 12, nummer 2, april 2017

dr. H. van der Valk , dr. P.H.P. Groeneveld , dr. S.B. Debast , dr. L. Slobbe

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(2):57)

Lees verder

Spondylodiscitis: een lastig diagnostisch proces door een zeldzame verwekker

TvI - jaargang 10, nummer 5, oktober 2015

dr. A.J. Steward , dr. S.B. Debast , dr. P.H.P. Groeneveld

Samenvatting

Aggregatibacter aphrophilus, behorende tot de HACEK-groep, veroorzaakt zelden invasieve osteoarticulaire infecties en wordt veelal geassocieerd met kweek-negatieve endocarditis. In dit artikel wordt een patiënt beschreven met een duidelijk klinisch beeld van vertebrale osteomyelitis, waarbij na persisterend negatieve bloedkweken en uitblijvende respons op flucloxacilline de aandoening uiteindelijk bleek te berusten op een zeldzame verwekker, namelijk Aggregatibacter aphrophilus. De diagnose werd uiteindelijk gesteld na een tweede biopsie uit het spondylodiscitisgebied. De patiënt knapte op na twee weken behandeling met ceftriaxon gevolgd door twaalf weken ciprofloxacine bij ontslag. Dit artikel benadrukt het belang van een differentiaaldiagnose en laat zien dat er in sommige gevallen een diagnostische biopsie of zelfs meer biopsieën noodzakelijk zijn voor een diagnose en een effectieve behandeling.

(Tijdschr Infect 2015;10(5):152-6)

Lees verder