TvI - jaargang 19, nummer 4, november 2024
dr. S.E. van Roeden
Dit is een journalscan van het artikel “Low-risk bacteremia patients do not require routine diagnostic imaging: a multicenter, retrospective, cohort study” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(4):173–4)
Lees verderTvI - jaargang 18, nummer 4, november 2023
dr. G.J. Amelink , dr. I.G.J.M. de Bruin , dr. A.H.W. Bruns , dr. P.J. Haas , S. van Heerde , dr. M.P.M. Hensgens , dr. S.P.J. Muijs , prof. dr. M.C. Kruijt , dr. S.E. van Roeden , drs. D. Scheepmaker
Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:
Een 31-jarige vrachtwagenchauffeur werd in het ziekenhuis opgenomen na een ernstig trauma, waarbij hij onder zijn vrachtwagen terechtgekomen en ten dele platgeperst was. Hij had zeer uitgebreid traumatisch letsel, met als belangrijkste letsels een fractuur van wervelcorpora cervicale (C) 2 en 3. Een Halo-frame werd geplaatst bij opname ter stabilisatie van de wervelkolom. Veertien dagen na plaatsen van het Halo-frame werd deze verwijderd op de operatiekamer. Bij het verwijderen van het frame werd een opvallende, diepe necrotische wond geconstateerd, waarbij sprake was van aantasting van de halsmusculatuur ten gevolge van druk door het Halo-frame
Wat is uw diagnose?
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(4):167–9)
Lees verderTvI - 2022, nummer 4, september 2022
dr. S.E. van Roeden
Urineweginfecties komen zeer frequent voor in de dagelijkse praktijk, met een incidentie van 124 per 1.000 vrouwen en 19 per 1.000 mannen in de eerste lijn.1 Antibioticaresistentie vormt in toenemende mate een probleem bij de behandeling van gecompliceerde urineweginfecties. Bij opgenomen patiënten op urologie-afdelingen in Nederland met een urineweginfectie veroorzaakt door Escherichia coli is 25% van de isolaten ongevoelig voor ciprofloxacine, 27% ongevoelig voor cotrimoxazol en 7–9% voor derdegeneratiecefalosporinen. 2 Bij deze groep is 12% geclassificeerd als multiresistent micro-organisme.2 In de huidige richtlijnen vormen tweede- en derdegeneratiecefalosporinen (met of zonder aminoglycoside) de basis van een empirische behandeling voor gecompliceerde urineweginfecties, waarbij aandacht gevraagd wordt voor patiënten met risicofactoren voor ‘extended-spectrum’-bèta-lactamase-dragerschap. 3 Na initiële behandeling in het ziekenhuis wordt het gros van de patiënten echter thuis ‘uitbehandeld’ met gerichte antibiotica op geleide van een kweek. Voor patiënten met urineweginfecties veroorzaakt door multiresistente micro-organismen, waarbij de huidige orale middelen geen optie meer zijn, kunnen orale carbapenems uitkomst bieden. Eckburg et al. onderzochten de effectiviteit en veiligheid van orale carbapenems bij patiënten met gecompliceerde urineweginfecties en/of pyelonefritis.4
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(4):155–6)
Lees verderTvI - jaargang 16, nummer 6, december 2021
dr. S.E. van Roeden
In de rubriek Infecties zonder Grenzen delen specialisten, die in het buitenland werkzaam zijn op het gebied van infectieziekten, hun werkervaringen met de lezers van het TvI. In deze editie: Sonja van Roeden, zij liep in 2020 een stage vluchtelingenzorg aan de Griekse grens.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(6):236–7)
Lees verderTvI - jaargang 14, nummer 6, december 2019
dr. S.E. van Roeden
Op 6 september 2018 promoveerde Sonja van Roeden aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift getiteld ‘Prognose en behandeling van chronische Q-koorts’. Het onderzoek werd verricht onder supervisie van promotoren prof. dr. A.I.M. Hoepelman en prof. dr. M.J.M. Bonten, en copromotoren dr. J.J. Oosterheert en dr. P.C. Wever. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.
TvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018
dr. S.E. van Roeden , dr. J.J. Oosterheert , dr. L.M. Kampschreur , dr. M.G.L. Leclercq , dr. M.E.E. van Kasteren , S. Shamelian , dr. P.C. Wever , dr. C.P. Bleeker-Rovers
Na de grote Q-koortsuitbraak in Nederland tussen 2007 en 2010 zijn enkele honderden chronische Q-koortspatiënten geïdentificeerd, en jaarlijks komen er nieuwe patiënten bij. Chronische Q-koorts is een zeldzame aandoening en literatuur over de behandeling van chronische Q-koorts is schaars. In de nasleep van de Nederlandse Q-koortsepidemie zijn verschillende aspecten van de behandeling van chronische Q-koorts onderzocht. Om clinici een leidraad te bieden voor de langdurige en complexe behandeling van chronische Q-koorts is dit artikel geschreven. Op basis van alle beschikbare literatuur en data uit de Nederlandse chronische-Q-koortsdatabase wordt besproken welke patiënten een indicatie voor antibiotische behandeling hebben, welke behandelmogelijkheden er zijn en hoe het effect van behandeling kan worden gemonitord.
(TIJDSCHR INFECT 2018:13(2):41-9)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.