TvI - jaargang 16, nummer 4, september 2021
drs. N.J.L.M. Taks , dr. W. H. Bouvy , dr. S.F.T. Thijsen , ing. J.H.J. Reimerink , dr. C.B.E.M. Reusken , drs. C.F.H. Raven
Dit artikel beschrijft een 34-jarige man met klachten van hoofdpijn, koorts, braken en nekpijn in combinatie met een huiduitslag over het hele lichaam. Uit liquoronderzoek bleek een geringe pleiocytose en een licht verhoogd eiwitgehalte. Hierop werd gestart met een antibacteriële en antivirale behandeling voor meningitis. De uitslagen van aanvullend onderzoek naar diverse virale en bacteriologische verwekkers waren negatief, waarop de behandeling werd gestaakt. Omdat in augustus 2020 het westnijlvirus in Nederland lokaal werd geconstateerd, werd het liquorsample van deze man op dit virus onderzocht, met positief resultaat. Vanwege de (mogelijk permanente) aanwezigheid van het westnijlvirus in Nederland illustreert deze casus het belang om bij onverklaarde meningitis of encefalitis in de differentiaaldiagnose rekening te houden met een dergelijke infectie.
(TIJDSCHR INFECT 2021;16(4):133-6)
Lees verderTvI - jaargang 14, nummer 4, augustus 2019
L.H. Rijsman , dr. A.J. Kwakernaak , drs. S. Huisman , drs. J. Dutilh , drs. L.E.M. Haas , dr. S.F.T. Thijsen
Een 43-jarige man kwam naar de afdeling Spoedeisende Hulp, omdat hij sinds 5 dagen last had van malaise, koorts, hoesten, benauwdheid, braken en diarree. Na een dag overleed de patiënt op de afdeling Intensive Care ten gevolge van een refractaire shock. Middels PCR-onderzoek op een neuswat werd influenza B aangetoond en de sputumkweek toonde Staphylococcus aureus, positief voor het enterotoxine C-gen en het toxischeshocksyndroomtoxine-1 (TSST-1)-gen. Het toxischeshocksyndroom (TSS) wordt gekenmerkt door koorts, hemodynamische instabiliteit, diffuse rode huiduitslag en vervellingen, veroorzaakt door de productie van bacteriële toxinen die functioneren als superantigenen. Hoewel in de jaren 70 van de vorige eeuw het TSS voornamelijk optrad bij de introductie van nieuwe, sterk absorberende, vaginale tampons (tamponziekte), wordt tegenwoordig voornamelijk niet-tampongerelateerde TSS gezien zoals bij mastitis, abcessen, respiratoire infecties en na chirurgische ingrepen. Behandeling met toxineremmende antibiotica zoals clindamycine kan worden overwogen. Bij de combinatie van influenza met symptomen van refractaire shock moet gedacht worden aan TSS.
(TIJDSCHR INFECT 2019;14(4):146-50)
TvI - jaargang 14, nummer 3, juni 2019
T. van Gorkom , drs. W. Voet , dr. S.U.C. Sankatsing , dr. K. Kremer , dr. S.F.T. Thijsen
De diagnostiek van Lyme-borreliose (LB) is gebaseerd op het aantonen van Borrelia-specifieke antistoffen, maar een positieve testuitslag is geen bewijs voor actieve ziekte. Om actieve LB te kunnen vaststellen is betere diagnostiek nodig. Recentelijk zijn testen ontwikkeld die de activiteit van het cellulaire immuunsysteem meten, maar de klinische validatie van dergelijke testen bij goed gedefinieerde patiëntengroepen ontbreekt. Deze prospectieve studie beschrijft de validatie van een ‘enzyme-linked immunosorbent spot’- (ELISpot-) test voor de diagnose van een actieve Lyme-neuroborreliose. De studie toont aan dat de Borrelia-ELISpot-test correleert met blootstelling aan de Borrelia-bacterie, maar niet kan worden gebruikt voor de diagnose van een actieve Lyme-neuroborreliose.
(TIJDSCHR INFECT 2019;14(3):89-95)
TvI - jaargang 13, nummer 5, oktober 2018
drs. L.W. Rümke , dr. S.F.T. Thijsen , dr. N. Thielen , drs. H.J. van de Kamp , dr. J.J. Oudejans , drs. C.M. Pleizier
Neuroborreliose kan een antigeengedreven monoklonale B-celproliferatie in de liquor veroorzaken, wat kan duiden op een centraalzenuwstelsellymfoom. Bij eerder beschreven patiënten met neuroborreliose verdween dit klonale celbeeld na antibiotische behandeling. In dit artikel wordt een 89-jarige vrouw beschreven met een polyradiculitis op basis van neuroborreliose en een verdenking op een intrathecaal B-cellymfoom. PCR op Borrelia-species in de liquor was positief. De monoklonale B-celproliferatie werd vastgesteld met klonaliteitsanalyse middels DNA-onderzoek. Hoewel follow-up van liquordiagnostiek in deze casus niet beschikbaar is, is het mogelijk dat er bij deze patiënte sprake was van een door B. burgdorferi geïnduceerde intrathecale monoklonale B-celexpansie, die verdwijnt na antibiotische behandeling. Bij patiënten met zowel neuroborreliose als een monoklonale B-celproliferatie in de liquor wordt aangeraden om na antibiotische behandeling liquordiagnostiek te herhalen.
(TIJDSCHR INFECT 2018;13(5):152-7)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.