INTERVIEW

Specificiteit is één van de troeven van faagtherapie

TvI - jaargang 19, nummer 4, november 2024

W. van Altena

Bacteriofagen, ofwel ‘bacterie-eters’, zijn virussen die bacteriën doden en kunnen een krachtig wapen zijn tegen antibioticaresistente bacteriën. In zijn pas verschenen boek Virussen als medicijn beschrijft journalist Rinke van den Brink het toenemende belang van faagtherapie, als antwoord op de groeiende antibioticaresistentie wereldwijd.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(4):135–6)

Lees verder

Teken-encefalitis: makkelijk te voorkomen, maar vaak vergeten

TvI - jaargang 19, nummer 2, mei 2024

drs. C. Oldenburg

Een reis naar het buitenland vergt de nodige voorbereiding, onder andere op medisch gebied. Zo is het voor reizen naar sommige landen verstandig dat men zich preventief laat vaccineren tegen bepaalde infecties. Bij ‘exotische’ bestemmingen is dat gemeengoed, maar bij bestemmingen dichter bij huis lang niet altijd. Met een toenemend aantal gevallen is teken-encefalitis, veroorzaakt door het ‘tick-borne encephalitis virus’ (TBEV), een groter wordende risicofactor voor reizigers binnen Europa. Dr. Bram Goorhuis, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC, is van mening dat collega’s hier nog te weinig rekening mee houden.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(2):51–2)

Lees verder

Eenpersoonskamers met eigen sanitair maken ziekenhuis microbiologisch veiliger

TvI - jaargang 19, nummer 1, maart 2024

drs. M. Huijsmans

Eenpersoonskamers met privébadkamers zorgen voor een microbiologisch veiligere omgeving voor patiënten, blijkt uit het promotieonderzoek van Anja van der Schoor. Op dinsdag 24 oktober 2023 verdedigde zij met succes haar proefschrift genaamd ‘MOVEing micro-organismen: het effect van de ziekenhuisomgeving en screening strategieën op microbiologische veiligheid’. Wij spraken met haar over een aantal belangrijke resultaten uit het onderzoek.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(1):4–5)

Lees verder

Je moet de maatschappij begrijpen om te weten hoe je een ziekteuitbraak aan moet pakken

TvI - jaargang 18, nummer 2, mei 2023

W. van Altena

In zijn nieuwste boek Poxx maakt oud-RIVM-directeur Roel Coutinho duidelijk waarom een uitgeroeide infectieziekte nooit definitief verdwenen is. Na het coronavirus verrassen infectieziekten zoals het apenpokkenvirus de wereld. In Poxx geeft Coutinho een interessant kijkje in de al twee eeuwen durende strijd tegen infectieziekten. Je moet de maatschappij begrijpen om te weten hoe je een ziekteuitbraak aan moet pakken.

(TIJDSCHR INFECT 2023;18(2):70–2)

Lees verder

Antivirale middelen tegen influenza: mogelijkheden en wensen

TvI - jaargang 18, nummer 1, maart 2023

drs. C. Oldenburg

(TIJDSCHR INFECT 2023;18(1):4–7)

Lees verder

“Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is geen WIP 2.0”

TvI - jaargang 17, nummer 6, december 2022

drs. C. Oldenburg

Sinds oktober 2021 is het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) de organisatie voor de ontwikkeling van richtlijnen infectiepreventie. Prof. dr. Andreas Voss, (arts-microbioloog, afdelingshoofd Medische Microbiologie en Infectiepreventie aan het UMCG en hoogleraar transmurale en translationele infectiepreventie aan de Rijksuniversiteit Groningen) is namens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) bij het SRI betrokken als voorzitter van het Coördinatie- en Uitvoeringsorgaan (C&U). In die hoedanigheid stuurt hij samen met het team het werk van het SRI aan. Voor het Tijdschrift voor Infectieziekten legt hij uit hoe het SRI te werk gaat en wat deze organisatie anders maakt ten opzichte van de voormalige Werkgroep Infectiepreventie (WIP).

(TIJDSCHR INFECT 2022;17(6):205–7)

Prof. dr. Andreas Voss arts-microbioloog, afdelingshoofd Medische Microbiologie en Infectiepreventie, UMCG, en hoogleraar transmurale en translationele infectiepreventie, Rijksuniversiteit Groningen
Prof. dr. Andreas Voss arts-microbioloog, afdelingshoofd Medische Microbiologie en Infectiepreventie, UMCG, en hoogleraar transmurale en translationele infectiepreventie, Rijksuniversiteit Groningen

Lees verder

De Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding: wat is het en wat gaat deze organisatie doen?

TvI - jaargang 17, nummer 5, oktober 2022

drs. C. Oldenburg

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de Nederlandse overheid besloten tot de oprichting van de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Het is de bedoeling dat de LFI bij toekomstige pandemieën de landelijke aansturing en opschaling van de medisch-operationele processen van de infectieziektebestrijding op zich gaat nemen. Drs. Oebele Tolsma, kwartiermaker van de LFI, licht toe wat de taken van de LFI worden en hoe deze zich verhouden tot de huidige landelijke aanpak van infectieziektebestrijding

drs. Oebele Tolsma kwartiermaker Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding

(TIJDSCHR INFECT 2022;17(5):165–7)

drs. Oebele Tolsma kwartiermaker Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding

Lees verder