TvI - jaargang 19, nummer 4, november 2024
dr. A. Hesp , dr. M.T.Y. Wong , drs. L. Smid
In januari 2024 is de herziene LCI-richtlijn Ziekte van Creutzfeldt-Jakob vastgesteld in het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding. De richtlijn geeft achtergrondinformatie over de verwekker, het ziektebeeld en de transmissie. Daarnaast geeft de richtlijn handvatten voor betrokken professionals over diagnostiek, het melden van de ziekte en maatregelen. De belangrijke wijzigingen in de LCI-richtlijn zijn de aangepaste diagnostiek en aangepaste meldingscriteria voor de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (‘Creutzfeldt-Jakob disease’: CJD). Tegenwoordig wordt zelden tot nooit meer obductie gedaan om de diagnose CJD te stellen. In plaats daarvan wordt een ‘real-time quaking-induced conversion’ (RT-QuIC)-test gedaan op hersenvocht. Een positieve uitslag op een RT-QuIC-test, in combinatie met een klinisch beeld van progressieve dementie, is reden om een waarschijnlijke CJD te melden. Verder is de terminologie van CJD-vormen aangepast conform het gebruik in de internationale literatuur. De term voor de ‘klassieke vorm’ van CJD wordt niet meer gebruikt en is vervangen door ‘sporadische vorm’. De procedure voor het melden van CJD wijkt af van die van de meeste meldingsplichtige infectieziekten. Dit wordt toegelicht in de bijlage van de richtlijn, met een verduidelijking van de rollen en taken van de betrokken partijen.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(4):159–62)
Lees verderTvI - jaargang 19, nummer 3, september 2024
dr. C.J.G. Kampman , drs. L. Smid , drs. R. Joosten
Sinds enkele jaren is er een forse verheffing van het aantal scabiësgevallen in Nederland. Daarom is de richtlijn met spoed herzien via een versneld traject. De richtlijn bevat basisinformatie over scabiës en de wijze van overdracht. Daarnaast bevat de richtlijn aanbevelingen voor de preventie en bestrijding van uitbraken van scabiës, alsmede adviezen over de behandeling en hygiënevoorschriften die multidisciplinair zijn afgestemd. De richtlijn geeft daarmee handvatten voor de dagelijkse advisering aan de GGD-professional in het kader van het bestrijden van scabiës-uitbraken, alsmede adviezen voor de individuele behandeling en hygiënevoorschriften aan behandelaren. Naar aanleiding van aangetoond stigma en lijden onder personen met scabiës, is informatie over de psychosociale impact van scabiës toegevoegd aan de richtlijn. De ‘nucleic acid amplification test’ is eveneens als aanvullende diagnostische methode beschikbaar en kan bruikbaar zijn binnen en buiten instellingen als scabiës-behandeling grote implicaties heeft. Voor de behandeling is een smeerinstructie opgenomen aangaande de hoeveelheid te smeren crème, aan de hand van ‘fingertip units’. Daarnaast is het beleid bij het geven van borstvoeding en tegelijkertijd gebruik van scabicidemiddelen aangepast, waarbij permetrine nu gesmeerd kan worden bij lactatie. Met de herziene richtlijn is er een sterke basis gelegd om professionals goed uit te rusten voor de bestrijding van scabiës.
(TIJDSCHR INFECT 2024;19(3):114–6)
Lees verderTvI - jaargang 18, nummer 3, september 2023
dr. A. Vollaard , dr. I.S. Nijhof , dr. B. Goorhuis , dr. A. Bruns , prof. dr. M. Hazenberg , namens de werkgroep Vaccinatie bij hematologische aandoeningen
In maart 2023 is de multidisciplinaire LCI-handleiding Vaccinatie bij hematologische aandoeningen verschenen. Deze handleiding geeft adviezen over optimale vaccintoediening bij de verschillende hematologische ziekten en bijbehorende behandelingen, en bij primaire immuundeficiënties. De handleiding is een naar de Nederlandse praktijk vertaalde uitwerking van de Europese richtlijnen. De focus ligt op vaccinatie van volwassenen, maar ook vaccinatie bij kinderen is uitgewerkt. COVID-19-vaccinatie wordt niet behandeld, aangezien deze adviezen zijn beschreven in de LCI-handleiding COVID-19-vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten. De handleiding geeft inzicht in hervaccinatie na verlies van preëxistente immuniteit, in vaccinatie tegen pathogenen die bij patiënten met een hematologische aandoening ernstige infecties kunnen veroorzaken, en geeft adviezen rond de toediening van additionele vaccinaties, zoals reizigersvaccinaties. Het geeft daarmee achtergrond en advies voor optimale en veilige toediening van vaccins in de spreekkamer van de hematoloog, kinderarts en huisarts, (reizigers)vaccinatiepolikliniek en consultatiebureau. Het is een startpunt voor de verantwoorde uitvoering van vaccinatie, waarbij de implementatie nu moet volgen. In dit artikel wordt een samenvatting gegeven van deze nieuwe handleiding en wordt ingegaan op factoren van belang voor de uitvoering ervan.
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(3):113–9)
Lees verderTvI - jaargang 18, nummer 2, mei 2023
dr. FF. Stelma , dr. G.J.H. Bastiaens , dr. J. Hofstra , dr. Q. de Mast , I.C.A. Munnix , ing. B.G. Peereboom , dr. H. Russcher , dr. L.J. Wammes , prof. dr. M. van Vugt
Malaria is een parasitaire infectie met een hoge morbiditeit en potentieel fatale afloop waardoor 24/7 diagnostiek noodzakelijk is. In Nederland heeft deze importziekte een lage incidentie. Laboratoriumdiagnostiek naar deze importziekte wordt slechts zelden aangevraagd. Deze nieuwe richtlijn beschrijft de randvoorwaarden voor malariadiagnostiek en doet suggesties voor technieken die voldoen aan deze randvoorwaarden. Malariadiagnostiek is zeldzaam en vraagt om goed opgeleide artsen en analisten. Dit kan het beste worden geborgd door regionale samenwerking tussen artsen en verschillende laboratoria.
(TIJDSCHR INFECT 2023;18(2):61–5)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 5, oktober 2022
dr. C.L. Vermont
In Nederland was nog geen richtlijn voor sepsis bij kinderen beschikbaar. In het Verenigd Koninkrijk verscheen een sepsisrichtlijn van het National Institute for Health and Care Excellence, waarin ook het beleid bij kinderen werd gepubliceerd. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde besloot deze als basis te gebruiken om een Nederlandse richtlijn te schrijven. De richtlijn richt zich met name op nieuwe inzichten in herkenning, diagnostiek, empirische behandeling en de follow-up bij kinderen met sepsis. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste punten van de richtlijn.
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(5):188–90)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 3, juni 2022
drs. J.R. de la Court , dr. A.H.W. Bruns , dr. A.H.E. Roukens , dr. I.O. Baas , drs. K. van Steeg , drs. M.L. Toren-Wielema , dr. M. Tersmette , prof. dr. N.M.A. Blijlevens , dr. R.A.G. Huis in ’t Veld , dr. T.F.W. Wolfs , prof. dr. W.J.E. Tissing , drs. Y. Kyuchukova , dr. J. Heijmans
Recentelijk is de Nederlandse richtlijn voor diagnostiek en behandeling van koorts bij neutropene patiënten met kanker (zowel kinderen als volwassenen) uitgebracht namens de SWAB (https://swab.nl/nl/febriele-neutropenie-algemene-informatie). De tekst is tot stand gekomen door een multidisciplinaire commissie met gemandateerde leden van de NVII, NVvH, NVMO, NVZA, NVMM en NVK. De aanbevelingen zijn gemaakt aan de hand van negen door de richtlijncommissie geformuleerde zoekvragen. Om tot wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen te komen, zijn alle relevante klinische richtlijnen gepubliceerd sinds 2010 als bron gebruikt en aangevuld met systematische analyse van recente (2010–2020) wetenschappelijke literatuur eventueel aangevuld met ervaring-gedreven advies. Bij volwassenen wordt onderscheid gemaakt tussen hoog- en standaardrisico-chemotherapie-geïnduceerde neutropenie op basis van de verwachte neutropenieduur (>7 dagen versus ≤7 dagen). Daar waar mogelijk is onderscheid gemaakt tussen behandeling bij volwassenen en kinderen. De belangrijkste aanbevelingen zijn samengevat in Figuur 1.
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(3):103–10)
Lees verderTvI - jaargang 17, nummer 1, maart 2022
drs. E. de Booij , dr. J.E. Zeegelaar , namens de werkgroep Tropische ulcera
De leidraad Tropische infectieuze ulcera is ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, vanuit de domeingroep huidinfectieziekten. De leidraad geeft een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van ulcera bij reizigers uit de tropen. Het doel van de leidraad is het bieden van een praktische handleiding die behulpzaam is bij de diagnostiek en behandeling van ulcera bij reizigers uit de tropen.
(TIJDSCHR INFECT 2022;17(1):22–5)
Lees verder