Onder de naam DURABLE project (Delivering a Unified Research Alliance of Biomedical and public health Laboratories against Epidemics) wil de Europese Unie zich beter voorbereiden op de volgende pandemie. Wanneer die komt, en om wat voor ziekte het gaat kan niemand voorspellen, maar dat er ooit een nieuwe pandemie zal uitbreken staat vast. De EU trekt 25 miljoen euro uit voor het DURABLE project.
De coronacrisis is nauwelijks voorbij of de volgende pandemische dreiging staat al voor de deur. Vorig jaar was er al even paniek vanwege het opduiken van het Mpox-virus (voorheen bekend als apenpokken) in ons land, en momenteel is er een grote dengue-uitbraak gaande in Zuid-Amerika. En daarnaast is de wereld in de greep van de grootste uitbraak van het vogelgriepvirus ooit.
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC is co-coördinator van het project. Zij zegt: “Het is ongekend hoeveel vogels inmiddels besmet zijn geraakt. Daarmee is de dreiging van hoog-pathogene vogelgriep, waarvoor we voor 2020 vooral naar Azië keken, enorm veranderd. Het virus is zelfs al een paar keer overgeslagen op zoogdieren, zoals bij een nertsenfokkerij in Spanje, en dat maakt een spillover naar mensen niet ondenkbaar. Daarnaast kan er een virus opduiken wat we nog niet in het vizier hebben.”
Het multidisciplinaire DURABLE-consortium verenigt Europese laboratoria en experts die onderzoek doen naar opkomende infectieziekten die epidemieën en pandemieën zouden kunnen veroorzaken. Zo kan er snel en overzichtelijk over de landgrenzen heen worden samengewerkt. Koopmans: “We zorgen voor tijdige wetenschappelijke informatie en vertalen deze naar maatschappelijke adviezen.”
Het DURABLE project krijgt 25 miljoen euro van het EU4Health programma. Hiermee kunnen ze de European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) ondersteunen in het reageren op gezondheidsrisico’s voor Europese burgers. Institut Pasteur in Parijs is coördinator van het project.
Meer informatie
Lees meer over het DURABLE-project op de website van Erasmus MC