Grote drukte op pediatrische intensive care-afdelingen door piek in aantal RSV-infecties

januari 2025 Actueel Willem van Altena

De kinder-intensivecareafdelingen in Nederland liggen momenteel vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. Kinderartsen en kinderverpleegkundigen zetten alles op alles om deze patiënten de zorg te geven die ze nodig hebben, maar de situatie vraagt wel om flexibiliteit en begrip van ouders, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

NVK-voorzitter Lissy de Ridder spreekt van een “uitdagende situatie”, maar ze benadrukt dat de zorg voor jonge RSV-patiëntjes gewaarborgd blijft. Wel kan het zo zijn dat een ziek kind soms naar een ander ziekenhuis moet worden overgeplaatst, en dat ouders door de grote drukte soms verder moeten reizen, soms zelfs naar Duitsland of België. “Kinderartsen in heel Nederland werken intensief samen om opnames en eventuele overplaatsingen zo goed mogelijk te coördineren. In sommige regio’s wordt contact gelegd met ziekenhuizen over de grens, maar ook daar is het druk.”

Geplande zorg

De druk op de kinder-intensivecareafdelingen heeft ook gevolgen voor geplande zorg. In verschillende ziekenhuizen moeten operaties of behandelingen van andere kinderen tijdelijk worden uitgesteld. “We realiseren ons dat dit ontzettend vervelend is voor de kinderen en ouders die hiermee te maken krijgen,” zegt De Ridder. “Het is een lastige keuze, maar door deze maatregelen kunnen we de meest acute zorg garanderen en ieder ernstig ziek kind helpen.”

Vaccin op komst

Jaarlijks worden honderden kinderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege het RS-virus. In de meeste gevallen verloopt een infectie mild, maar 150 tot 200 baby’s komen terecht op de intensive care. Komend najaar komt er echter een vaccin beschikbaar tegen het RS-virus, volgens de NVK een belangrijke stap om de meest kwetsbare baby’s en jonge kinderen te beschermen. De Ridder: “We kijken uit naar de invoering van dit vaccin. Het kan niet alleen de druk op ziekenhuizen verlichten, maar ook veel leed voorkomen bij kinderen en hun ouders.”

De meeste klachten van een RSV-infectie zijn relatief mild, zoals neusverkoudheid en hoesten. Maar het virus kan ook ernstigere klachten veroorzaken, zoals benauwdheid, koorts of zelfs een longontsteking. Bij sommige symptomen wordt het aanbevolen om contact te zoeken met de huisarts:

  • heftig hoesten of piepende ademhaling;
  • benauwdheid of problemen met drinken;
  • hoge koorts of een ernstig verzwakte toestand.

Mensen kunnen verspreiding van het RS-virus tegengaan door verkoudheidsklachten serieus te nemen en contact met baby’s te vermijden. Daarnaast is het verstandig om regelmatig handen te wassen of te desinfecteren, en om te hoesten of niezen in de elleboog.

Referenties

Persbericht van de NVK
Bekijk de actuele stand van zaken rond het RS-virus op de website van het RIVM