Schurft (scabiës) is de laatste jaren bezig aan een opmars in Nederland. Dat signaleert het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg Nivel, dat onlangs de jongste cijfers naar buiten bracht. Daaruit blijkt dat het aantal mensen met schurft in 6 jaar tijd ruimschoots is verdubbeld, van 100 per 100.000 in 2014 naar 260 in 2020.
Daarnaast constateert Nivel dat er de afgelopen weken een forse stijging te zien is van het aantal mensen dat met schurftklachten de huisarts bezoekt. Waar die snelle toename door veroorzaakt wordt is nog niet duidelijk. De meeste gevallen van schurft komen voor in Groningen en Drenthe, maar ook in het zuiden van Gelderland, het noordoosten van Brabant en het noorden van Limburg zijn er momenteel meer mensen met schurft dan gemiddeld. Ook onder studenten lijkt schurft relatief vaak voor te komen.
Schurft is een huidziekte die vooral ’s nachts voor hevige jeuk kan zorgen. De aandoening wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt (Sarcoptes scabiei), die gangetjes graaft in de huid en daar eitjes legt. De parasiet wordt via huidcontact van de ene persoon naar de andere overgebracht. Het gaat daarbij om langdurig huidcontact, zoals seks, maar schurft kan ook overgebracht worden door lichamelijke verzorging of via knuffelbeesten of beddengoed.
Schurft is goed te behandelen en is dan doorgaans binnen 12 uur weg. De behandeling bestaat uit permetrinezalf of ivermectinetabletten, die wel door alle huisgenoten tegelijk gebruikt moet worden om herbesmetting te voorkomen.
Meer informatie