
Onderzoek van Tekenradar.nl toont aan dat Nederlanders teken een stuk sneller verwijderen dan tien jaar geleden. In 2024 werd de helft van de teken binnen 11 uur na een beet verwijderd, tegenover 14 uur in 2014. Deze snellere verwijdering is van groot belang, aangezien de kans op de ziekte van Lyme toeneemt naarmate een teek langer vastzit. Desondanks is er sinds 2016 geen verdere versnelling in de verwijdertijd waargenomen.
Tekenradar.nl verzamelt al ruim tien jaar meldingen van tekenbeten uit heel Nederland. Sinds 2013 wordt aan melders gevraagd hoe lang de teek zich in de huid heeft vastgezet. In 2024 werd de helft van de teken binnen 11 uur verwijderd en een kwart zelfs binnen 4 uur. Daarentegen zat een kwart van de teken langer dan 24 uur vast, soms zelfs meerdere dagen. In 2014 duurde het verwijderen langer: de helft werd binnen 14 uur verwijderd, een kwart binnen 5 uur, en een kwart zat langer dan 26 uur vast.
In 2024 werden in totaal 6.035 tekenbeten gemeld, met de meeste meldingen uit Gelderland (1.023 tekenbeten). Drenthe had, net als voorgaande jaren, de hoogste incidentie per 100.000 inwoners: 99 meldingen, een stijging ten opzichte van de 71 meldingen in 2023. Gelderland en Groningen volgden met respectievelijk 48 en 45 meldingen per 100.000 inwoners. Zuid-Holland had met 12 meldingen de laagste incidentie.
Door de stijgende temperaturen neemt het aantal tekenbeten de komende maanden naar verwachting sterk toe. De tekenactiviteit blijft echter afhankelijk van de populatiegrootte en het gedrag van mensen in de natuur, wat op zijn beurt wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Daarbij is het belangrijk dat een teek op tijd opgemerkt wordt. Vandaar dat de slogan van de Week van de Teek al jarenlang is: ‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen.’
In Nederland worden jaarlijks naar schatting 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. Ongeveer 27.000 mensen ontwikkelen de ziekte van Lyme, waarvan 1.500 mensen ernstige klachten ervaren. De richtlijn van het RIVM adviseert om teken zo snel mogelijk te verwijderen, bij voorkeur met een puntig pincet, zonder de teek te draaien of te verdoven met alcohol. Na een beet wordt aanbevolen om de huid gedurende drie maanden in de gaten te houden op symptomen zoals een rode ringvormige uitslag of griepachtige klachten.
Referentie