De farmaceuten Pfizer en Valneva zijn op zoek naar ongeveer 6.000 mensen van 5 jaar en ouder die zich vrijwillig willen laten inenten met een kandidaat-vaccin dat bescherming moet bieden tegen de ziekte van Lyme. Het gaat om een fase-III studie die de naam Vaccine Against Lyme for Outdoor Recreationists heeft meegekregen, afgekort tot VALOR. Ook uit Nederland worden vrijwilligers gezocht.
De VALOR-studie is opgezet als een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde fase-III studie naar de effectiviteit en de bijwerkingen van vaccinkandidaat VLA15. De studie wordt uitgevoerd in zo’n 50 centra in de V.S. en Europa in gebieden met een hoge prevalentie van de ziekte van Lyme. In Nederland zal Amsterdam UMC aan de VALOR-studie meewerken. Deelnemers van 5 jaar en ouder krijgen drie entingen met 180 µg VLA15 of met een placebo, gevolgd door een boostervaccinatie met VLA15 of wederom placebo.
In de fase-II studie werden veelbelovende resultaten gezien bij zowel volwassenen als kinderen, bij een aanvaardbaar bijwerkingenprofiel in beide populaties. Mocht de fase-III studie naar wens verlopen, dan is het mogelijk dat Pfizer in de loop van 2025 goedkeuring voor het Lyme-vaccin aanvraagt bij het Europees Medicijnen Agentschap EMA en de Amerikaanse tegenhanger FDA.
VLA15 is momenteel de enige vaccinkandidaat tegen de ziekte van Lyme die in ontwikkeling is. Het vaccin is ontwikkeld door het Franse Valneva, en richt zich op een eiwit (OspA) dat wordt uitgescheiden wanneer de Borrelia burgdorferi-bacterie, de veroorzaker van Lyme, zich in het speeksel van een teek bevindt. Door OspA te blokkeren wordt in feite de bacterie eveneens geblokkeerd en is niet langer in staat om zijn gastheer, de teek te verlaten en mensen te infecteren. Het vaccin blokkeert de 6 meest voorkomende OspA serotypen die worden uitgescheiden door B. burgdorferi ondersoorten in Europa en Noord-Amerika.
Bronnen
Persbericht van Pfizer dd 8 augustus 2022
Aanmelden om vrijwilliger te worden voor de VALOR-studie kan via deze link