Het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer hebben opnieuw de handen ineengeslagen om een nieuw vaccin op de markt te brengen. Ditmaal niet voor COVID-19, maar voor gordelroos. En net als bij het coronavaccin ligt de mRNA technologie aan de basis van dit vaccin. Medio dit jaar hopen Pfizer/BioNTech te starten met de eerste klinische studies naar werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen van het nieuwe vaccin.
Gordelroos is een ziekte die voor veel jeuk en pijn zorgt bij patienten, en daarnaast ook tot huidmisvormingen, aangezichtsverlamming, doofheid en blindheid kan leiden. Er bestaan al vaccins tegen gordelroos, zoals Shingrix, maar die zijn niet heel erg effectief en gaan vaak gepaard met stevige bijwerkingen. Pfizer/BioNTech denken door middel van de mRNA-technologie een vaccin te kunnen ontwikkelen dat betere bescherming biedt en daarnaast beter verdragen wordt.
De andere producent van een mRNA coronavaccin, Moderna, zit intussen ook niet stil. Daar wordt gewerkt aan een mRNA-vaccin tegen het Epstein-Barr virus, de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer. De eerste 270 menselijke proefpersonen van 18 tot 30 jaar oud zijn inmiddels al ingeënt met de vaccinkandidaat.
Diverse onderzoekers zijn van mening dat mRNA-vaccins mogelijk een doorbraak kunnen betekenen bij diverse ziekten die tot dusver moeilijk behandelbaar waren. Een voordeel van deze techniek is ook dat mRNA vaccins veel sneller ontwikkeld kunnen worden dan traditionele vaccins die op synthetisch eiwit gekweekt worden. BioNTech werkt ook aan een mRNA malariavaccin, waarvan de eerste klinische testen eind van dit jaar van start moeten gaan. Daarnaast wordt bij Pfizer en Moderna aan een influenzavaccin op mRNA-basis gewerkt. Moderna onderzoekt bovendien een mRNA vaccin tegen HIV.
Meer informatie
Lees het persbericht van Pfizer en BioNTech over het gordelroosvaccin.