
Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania (Verenigde Staten) hebben een kauwgom ontwikkeld die meer dan 95% van herpes- en griepvirussen kan neutraliseren. De kauwgom is gemaakt van Lablab-bonen die van nature een antiviraal eiwit (FRIL) bevatten. Deze innovatie biedt mogelijk een nieuwe benadering voor het verminderen van virale overdracht via de mond.
Professor Henry Daniell van de School of Dental Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania en zijn collega’s uit Finland hebben aangetoond dat hun kauwgom effectief is tegen twee typen herpes simplex virus (HSV-1 en HSV-2) en twee griepstammen (H1N1 en H3N2). Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Therapy, bouwt voort op eerder werk waarin een vergelijkbare benadering SARS-CoV-2 in speekselmonsters van COVID-19-patiënten met meer dan 95% verminderde.
Lablab bonen (Lablab purpureus) zijn peulvruchten die oorspronkelijk uit Afrika komen en nu wereldwijd worden geteeld. Ze staan ook bekend als hyacintbonen of Egyptische bonen en worden gekenmerkt door hun paarse bloemen en platte peulen. De bonen zijn eetbaar maar moeten goed worden bereid omdat ze in rauwe vorm toxische stoffen bevatten. Ze worden gebruikt in diverse keukens in Afrika en Azië, en hebben een hoog eiwitgehalte. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze bonen van nature FRIL bevatten, een antiviraal eiwit dat kan binden aan complexe suikerstructuren op het oppervlak van verschillende virussen, waardoor het potentiële toepassingen heeft in de bestrijding van virale infecties.
De onderzoekers stelden vast dat slechts 40 milligram van een twee gram zware bonenkauwgomtablet voldoende was om de virale belasting met meer dan 95% te verminderen. De kauwgom is bereid als een klinisch-grade medicijn dat voldoet aan FDA-specificaties en bleek veilig in tests. Het FRIL-eiwit is bovendien zeer stabiel, zowel in het bonenpoeder (683 dagen) als in de kauwgom (790 dagen), en blijft volledig functioneel (794 dagen) bij kamertemperatuur.
Daniell en zijn team richten zich nu op de toepassing van Lablab-bonenpoeder tegen vogelgriep (H5N1), die momenteel grote impact heeft in Noord-Amerika. In de afgelopen drie maanden zijn 54 miljoen vogels getroffen door H5N1, en er zijn verschillende menselijke infecties gerapporteerd in de VS en Canada.
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat bonenpoeder effectief H5N1 en H7N9 kan neutraliseren – twee griepstammen die vogelgriep veroorzaken bij mensen en vogels. De onderzoekers testen momenteel het gebruik ervan in vogelvoer om vogelgriep bij vogels te helpen bestrijden.
Een antivirale kauwgom zou volgens de onderzoekers een waardevolle aanvulling kunnen zijn op het bestaande behandelspectrum, vooral gezien de beperkte werkzaamheid van griepvaccinaties en het ontbreken van een HSV-vaccinatiebeleid.