Smartphone-apps kunnen mogelijk therapietrouw jonge mannen met HIV vergroten

mei 2021 Zorginnovatie Willem van Altena

Therapietrouw is bij veel aandoeningen soms een behoorlijk probleem, vooral wanneer het om jongere patiënten gaat. Jonge mannen met HIV bijvoorbeeld, een groep waarbij het een uitdaging vormt om mensen ertoe te bewegen om dagelijks hun antiretrovirale middelen in te nemen. Maar mogelijk is er toch een aanpak die effect kan hebben. Gamificatie.

Gamificatie betekent letterlijk dat ergens een game van wordt gemaakt. Een Amerikaanse app, genaamd Epic Allies deed dat. De app, die was ontwikkeld door gedragswetenschappers van Duke University in Noord-Carolina, bood een combinatie van zelfzorg tools, games en sociale ondersteuning om de therapietrouw op te krikken. Recent is geëvalueerd of deze inmiddels stopgezette app inderdaad een gunstig effect op therapietrouw heeft gehad.

Spelenderwijs informeren

In de VS vormen jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) tussen de 16 en 24 jaar oud de grootste populatiegroep met HIV. Maar het blijkt dat mannen in deze groep het vaak niet zo nauw nemen met de therapietrouw. Daarom zochten de gedragswetenschappers van Duke University contact met app-ontwikkelaar om een manier te bedenken om deze mannen letterlijk spelenderwijs te informeren en tot betere therapietrouw te bewegen.

In de app Epic Allies die vervolgens ontwikkeld werd komen elementen uit computergames en social media samen. De mannen kregen bijvoorbeeld een reminder om hun pillen in te nemen, en verdienden daar bonuspunten mee, en ze kregen ook aanmoedigingen van andere gebruikers.

Lichte verbetering

De onderzoekers rekruteerden 146 jonge mannen met HIV. De helft ervan kreeg de app, de anderen kregen alleen wekelijkse SMS-berichtjes om hen aan hun medicatie te herinneren. Eindpunt van de studie was virale suppressie bij zo veel mogelijke jonge mannen. Het bleek dat na 26 weken bij 73,5% van de SMS-groep 73,5% sprake was van virale suppressie, tegenover 62,9% bij de app-gebruikers. Maar twee jaar later, aan het eind van de studie, toen de app werd stopgezet, waren de percentages in beide groepen hetzelfde: 64%. Wat neerkomt op een lichte verbetering bij de appgebruikers en een duidelijke daling bij de controlegroep.

Deelnemers die de app wekelijks vier of meer dagen gebruikten hadden 56% meer kans op virale suppressie te halen op 13 weken in vergelijking met de mannen zonder de app. Regelmatige app-gebruikers hadden ook twee keer meer kans om een haast perfecte antiretrovirale therapietrouw te benaderen op zowel week 13 als 26 in vergelijking met degenen zonder app.

Het experiment met Epic Allies is gestopt en het aantal deelnemers was niet omvangrijk genoeg om harde conclusies aan het onderzoek te kunnen verbinden, maar de onderzoekers achten wel aangetoond dat digitale apps een brug naar zorg kunnen slaan.

Referentie

LeGrand S, Muessig KE, Platt A, et al. Epic Allies, a Gamified Mobile Phone App to Improve Engagement in Care, Antiretroviral Uptake, and Adherence Among Young Men Who Have Sex With Men and Young Transgender Women Who Have Sex With Men: Protocol for a Randomized Controlled Trial. JMIR Res Protoc. 2018 Apr 5;7(4):e94. doi: 10.2196/resprot.8811.