Het gelijktijdig toedienen van een respiratoir syncytieel virus (RSV)-vaccin met seizoensgebonden griep- of COVID-19-vaccins blijkt veilig en behoudt grotendeels een sterke immuunrespons. Dit blijkt uit een grootschalige fase III-studie uitgevoerd in opdracht van farmaceut en vaccinproducent Moderna, gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3.312 volwassenen van 50 jaar en ouder in de Verenigde Staten, tussen april en september 2022 en richtte zich op het evalueren van de veiligheid en immuunrespons van het RSV mRNA-1345-vaccin van Moderna, wanneer dit gecombineerd werd met een quadrivalent griepvaccin (SIIV4) of een bivalent COVID-19-vaccin (mRNA-1273.214). De studie is relevant omdat gecombineerde vaccinatie de vaccinatiegraad kan verhogen en het aantal gezondheidszorgbezoeken kan verminderen bij ouderen, die een verhoogd risico hebben op ernstige respiratoire infecties.
Het onderzoek bestond uit twee delen. In deel A werden 1.631 deelnemers gerandomiseerd verdeeld over drie groepen:
In deel B werden 1.691 deelnemers eveneens verdeeld in drie groepen:
De deelnemers waren gelijkmatig verdeeld over leeftijdsgroepen (50-59 jaar, 60-74 jaar en ≥75 jaar). De veiligheid van de vaccins werd gemonitord over een periode van zes maanden (deel A) en zeven maanden (deel B). Bijwerkingen waren overwegend mild en vergelijkbaar tussen de combinatiegroepen en de groepen die de vaccins afzonderlijk ontvingen. Er werden geen ernstige bijwerkingen, veiligheidsproblemen of sterfgevallen gerelateerd aan de vaccins gerapporteerd. De reactogeniciteit (zoals koorts en vermoeidheid) was niet significant hoger bij de gecombineerde vaccinatiegroepen.
De immuunrespons werd gemeten door middel van neutraliserende antilichamen (nAbs) en seroresponspercentages.
RSV-vaccin en griepvaccin (deel A)
De geometrische gemiddelde titer (GMR) voor RSV-A-antilichamen in de gecombineerde groep was 0,81 (95%-BI 0,67-0,97) vergeleken met het RSV-vaccin alleen.
De immuunrespons op griepstammen (H1N1, H3N2, B/Victoria en B/Yamagata) was vergelijkbaar met de griepvaccingroep, met GMR-waarden variërend van 0,89 tot 0,97.
RSV-vaccin en COVID-19-vaccin (deel B)
De GMR voor RSV-A-antilichamen in de gecombineerde groep was 0,80 (95%-BI 0,70-0,90) vergeleken met het RSV-vaccin alleen.
Voor SARS-CoV-2 waren de GMR’s vergelijkbaar tussen de groepen: 0,96 (95%-BI 0,87-1,06) voor de oorspronkelijke stam (D614G) en 1,00 (95%-BI 0,89-1,14) voor de Omicron BA.1-variant.
Hoewel de serorespons voor RSV-A-antilichamen in deel A niet volledig aan de vooraf vastgestelde non-inferioriteitscriteria voldeed, bleef de immuunrespons klinisch relevant.
De resultaten van deze studie ondersteunen het gebruik van gecombineerde vaccinatiestrategieën bij volwassenen van 50 jaar en ouder. Het combineren van vaccins kan de vaccinatiegraad verhogen, logistieke uitdagingen verminderen en bijdragen aan een betere bescherming tegen ernstige respiratoire infecties. Langetermijngegevens uit deze lopende studie zullen meer inzicht geven in de duur van de immuunrespons en eventuele langetermijneffecten. Deze bevindingen markeren een belangrijke stap in de integratie van vaccinaties in de volksgezondheid voor ouderen, een populatie die vaak kwetsbaar is voor seizoensgebonden virussen zoals RSV, influenza en SARS-CoV-2.