In Tanzania lijkt een uitbraak van het Marburgvirus gaande te zijn. Deze week verklaarde president Samia Suluhu Hassan tijdens een persconferentie dat gezondheidsautoriteiten één geval van Marburg hebben bevestigd in de noordwestelijke regio Kagera. Marburg behoort tot de zogeheten filovirussen en vertoont sterke gelijkenissen met Ebola.
Al op 14 januari rapporteerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vermoedelijke Marburg-uitbraak in Tanzania, met negen vermoedelijke gevallen en acht doden binnen vijf dagen in Kagera. Aanvankelijk werd die melding door de Tanzaniaanse regering niet bevestigd, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Inmiddels is er een snel interventieteam ingezet om alle vermoedelijke gevallen van Marburg in de regio Kagera te traceren.
Marburg is een zeer besmettelijk virus met symptomen zoals koorts, spierpijn, diarree, braken en in sommige gevallen de dood als gevolg van ernstig bloedverlies. Volgens de WHO heeft het virus een gemiddelde sterftecijfer van 50%. De eerste Marburg-uitbraak in Tanzania vond plaats in maart 2023 in het district Bukoba. Deze uitbraak duurde bijna twee maanden en eiste zes levens.
WHO-directeur-generaal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus verklaarde dat het wereldwijde risico van de huidige uitbraak in Tanzania laag is. “Hoewel er geen goedgekeurde behandelingen of vaccins zijn, kunnen uitbraken snel worden gestopt,” zei hij. “De WHO adviseert tegen restricties. Dit is het moment voor samenwerking.”
Op donderdag meldde de Africa CDC, het volksgezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie, dat meer dan 300 contacten in kaart waren gebracht voor verdere tests. Onder deze contacten bevinden zich 56 zorgmedewerkers en 16 personen die direct contact hadden met vermoedelijke Marburg-patiënten. Volgens de Internationale Gezondheidsreglementen (IHR) van 2005 moeten landen melding maken van volksgezondheidsincidenten en noodsituaties die grensoverschrijdend kunnen zijn. Kagera is een belangrijk doorvoerpunt met veel reizigers van en naar de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Burundi en Rwanda. Afgelopen december nog verklaarde buurland Rwanda dat een Marburg-uitbraak daar, waarbij 66 mensen besmet raakten en 15 mensen overleden, officieel voorbij was.
Het Marburgvirus wordt van vleermuizen op mensen overgedragen en verspreidt zich vervolgens via direct contact met lichaamsvloeistoffen van besmette personen. Er zijn momenteel geen specifieke behandelingen of vaccins beschikbaar, maar klinische studies zijn gaande. Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd in 1967 in de universiteitsstad Marburg (Duitsland) en in Belgrado (Servië), waar laboratoriumpersoneel besmet raakte door het hanteren van Afrikaanse groene meerkatten die uit Oeganda waren geïmporteerd. Sindsdien zijn er verschillende uitbraken geweest in Afrika, maar het virus is zelden in Europa vastgesteld. In Nederland zijn nooit gevallen van Marburg gemeld.
Referentie